Snart kan sladdarna slippas

46 min
Barn som föds för tidigt eller med sjukdomar behöver särskild övervakning av viktiga kroppsfunktioner. Idag kräver detta uppkoppling med sladdar mot apparaterna, men nu är trådlös teknik på gång.

Var tionde nyfödd i Sverige behöver vårdas på neonatalavdelning den första tiden, och de flesta av dem behöver övervakning av hjärta och andning.

En av dem är lille Milton som vi besöker på sjukhuset i Uppsala. Han har flera sladdar till olika apparater kopplade till sig, något som gör det lite krångligt när föräldrar och personal ska flytta eller pyssla om honom.

I tidskriften Science beskrivs nu trådlös teknik som kan göra sladdarna överflödiga, och som kan finnas på plats inom tre år.

I veckomagasinet hör vi också från Stockholm där en av över 2 000 klimatdemonstrationer världen över hålls denna dag, och från Antarktis där svenska forskare undersöker den så kallade Domedagsglaciären.

Vi får veta vilket svenskt träd som är viktigast för andra arter, och hör om hur narkolepsipatienter med särskild förmåga att drömma klardrömmar kan hjälpa forskare att förstå drömmar mer allmänt.

Och så möter vi Svante Pääbo, genetikern som forskar om likheter och skillnader mellan oss och neandertalare, och är med när EU:s hälsokommissionär hör sig för om vad svenskar tycker är de viktigaste hälsofrågorna för EU.

Programledare är Lena Nordlund.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.53
  Selena - Como La Flor
  Album: Dreaming Of You
  Bolag: EMI Latin (LAT)
 • 14.55
  Selena - Missing My Baby
  Album: Momentos Intimos
  Bolag: Capitol Latin
 • 14.55
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard
 • 14.56
  Bo Kaspers Orkester - Ett & Noll (Album Version)
  Album: Amerika
  Bolag: Columbia