Sista resan – om assisterat självmord, del 1 (R)

51 min
Erkki och Ingvor var livskamrater med en speciell plan. De bodde i ett litet rött hus i Vålberg utanför Karlstad. De tänkte dö tillsammans. Men det blev inte så. Sommaren 2010 kände han sig inte färdig med livet.

Ingvor lämnade huset en söndagmorgon för att ta sig till en självmordsorganisation i Schweiz som skulle hjälpa henne att avsluta livet.
– Jag satte mig på rampen och vinkade farväl till Ingvor i färdtjänsten. Jag kände mig som fem år, jag var så liten, så liten. Jag var så övergiven så jag tänkte; jag går i bitar. När det väl var ett faktum var det nästan ofattbart, berättar Erkki

Det var 1985 på rehab-anläggningen Vintersol på Teneriffa som Ingvor satte sig i Erkkis knä under en fest, och trots att de bara känt varandra några dagar viskade hon i hans öra: – Vi ska gifta oss du och jag, hemma i vår trädgård.

Paret levde med sina respektive sjukdomar. Ingvor hade MS och Erkki hade progressiv muskeldystrofi. När de såg en tv-dokumentär om en man som åkte till  Dignitas i Schweiz för assisterat självmord blev de genast medlemmar, övertygade om att det var ett värdigt sätt att dö på, istället för att vänta ut sjukdomarna, som sakta men säkert skulle bryta ner dem båda på olika sätt.

Sista resan gjordes 2013 av Alexandra Svedberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Ludovico Einaudi - I Giorni
  Ludovico Einaudi
  I Giorni
  Etikett: Ponderosa Music & Art
 • 15.26
  Ludovico Einaudi - Fly
  Ludovico Einaudi
  Divenire
  Etikett: Ponderosa Music & Art
 • 15.50
  Ludovico Einaudi - Nuvole bianche
  Ludovico Einaudi
  Una Mattina
  Etikett: Ponderosa Music & Art