KONSERT: KVAST tio år – jubileumskonsert

Här finns inget ljud
Föreningen KVAST (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare) firade i höstas tioårsjubileum med en festival i Stockholms konserthus. Här hör vi en konsert med musik av enbart kvinnliga tonsättare.

Den norska violinisten Guro Kleven Hagen är solist i Amanda Maier Röntgens violinkonsert från 1875. Hon var själv en framstående violinist och gav konserter både i Sverige och utomlands. Dessutom blev hon vår första kvinnliga musikdirektör 1872. 

Ethel Smyth var någon generation senare än Amanda Maier röntgen. Av denna engelska tonsättare och förespråkare för kvinnlig rösträtt i suffragettrörelsen, får vi höra ouvertyren till operan The Wreckers från 1902–04. Operan handlar om vrakplundrare vid Cornwalls kust.

Molly Kien är en amerikansk tonsättare, verksam i Sverige. Hon har inspirerats av Isaac Grünewalds matta med mytologiska motiv från Kreta. En matta som finns i Konserthuset. Inspirationen resulterade i en harpkonsert, Song of Britomartis för harpa och orkester, där Laura Stephenson är solist.

Dessutom hör vi ett stycke av Catharina Palmér, Färd genom ögonblicket för orkester och recitatör med text av Tomas Tranströmer. Recitationen görs av Lena Hoel och Kungliga filharmonikerna dirigeras av Joana Carneiro.

Solister: Guro Kleven Hagen, violin och Laura Stephenson, harpa. Kungliga filharmonikerna, Stockholm. Dirigent: Joana Carneiro.

1. Ethel Smyth: Uvertyr till ”The wreckers”. 
2. Molly Kien: Song of Britomartis för harpa och orkester. 
3. Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert, version Klas Gagge. 
4. Catharina Palmér: Färd genom ögonblicket.

Konsert från 11/10 2018, Stockholms konserthus.

Programledare: Per Lindqvist och Sara Norling
Producent: Diyar Boskani