Ett avsnitt från Kropp & Själ
54 min
Alla brustna hjärtans dag
Tis 14 feb 2012 kl 10:03
När Jonas och hans fru kom hem från semestern sa hon plötsligt som det var. Att hon hade träffat en annan man. Som hon hellre ville leva med. På fyra sekunder var det nio år långa förhållandet över.

Kvar blev Jonas med sin ensamhet och förtvivlan. Han bearbetade sorgen och saknaden på sin blogg och ett par år senare har han nu släppt taget. Dagens program handlar om vad som är mest jobbigt med att bli lämnad och om vad man kan göra för att gå vidare. Om man har svåra separationer tidigare i livet eller om man blir lämnad för en annan person kan det vara extra svårt när förhållandet tar slut.

Hjärtesorg kan också påverka rent fysiskt. Syndromet "brustet hjärta" drabbar framför allt kvinnor och kan utlösas av extrem stress berättar Karin Schenk-Gustafsson, professor i kardiologi vid Karolinska institutet.
Att göra sig av med saker som påminner om gammal kärlek kan vara ett sätt att gå vidare. På Museum of broken relationships i Kroatien samlas föremål som tidigare älskande skickat in. Här finns bland annat en protes från krigsveteranen som förälskade sig i sin sjuksköterska och en svensk 100-kronorssedel från en tjej som blev kär i en svensk, men fick nobben innan hon använt upp pengarna.

Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta om dina erfarenheten av hjärtesorg. Psykologen Jenny Jägerfeld lyssnar och svarar på hur du kan göra för att komma vidare.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".