Vad vill Bonnier med Mittmedia? Okritisk teknikoptimism och konsten att sälja en TV-nyhet

35 min
Bonnier köper Mittmedia – hör ägarstiftelsens ordförande Åsa Malmström om försäljningen. Varför lockas journalister av teknikpionjärers vidlyftiga drömmar? Om konsten att sälja in en nyhet i TV.

Vad vill Bonnier med Mittmedia?
Sent förra veckan blev det klart att det blir Bonnier och norska Amedia som köper lokaltidningskoncernen Mittmedia. Det är, på ett bräde, en enorm omstöpning av den svenska mediemarknaden.

Att Mittmedia var till salu var ingen överraskning. Efter att bolaget i början av 2000-talet offensivt förvärvat tidningar runt om i landet, har kassaflödet sinat och enligt flera bedömare var det nu till och med närmast slut.

Men låt oss lämna diskussionen om varför koncernen hamnat på ruinens brant därhän och istället fråga: Vad händer nu då? Hur ska Bonnier rädda Mittmedia och hur kommer Mittmedia-tidningarnas journalistik att påverkas av ägarbytet?

Reporter: Johan Cedersjö.


Teknikoptimism utan källkritik
I veckan kom nyheten att projektet Mars One gått i konkurs. En händelse som gått mer eller mindre obemärkt förbi svenska medier.

Annat var det när projektet lanserades. För då var bevakningen massiv. Ett företag skulle lösa vad som beskrevs som nästa stora steg för mänskligheten. Det skulle skicka människor till Mars för att etablera en permanent koloni. Projektet skulle finansieras genom en gigantisk dokusåpa.

Men trots att det hela låter som galenskap och trots att projektet dömdes ut som helt orimligt av seriösa forskare så behandlade medierna det hela som något som faktiskt skulle inträffa.

Tappar journalister källkritiken när det handlar om visionär teknologi? Och i så fall varför?

Reporter: Erik Petersson.


Konsten att sälja en TV-nyhet
Politiska partier vill berätta om sina förslag på bästa sändningstid i TV. Lyckas de bli dagens huvudnyhet i en sändning av Rapport 19.30 eller Aktuellt 21.00 är det full jackpot.

Förra helgen var det Kristdemokraterna som lyckades med en publicitets-slam dunk. Det här när de i SVT fick lansera deras föreslagna straffskärpningar för återkommande snatteri.

Nyhetsinslaget bjuder tittarna på alla ingredienser. På plats i en matbutik, mitt bland varuhyllorna, finns en drabbad butiksägare, företrädare för en rasande intresseorganisation och en partiledare med en färdig lösning.

Hur går sånt här egentligen till? Vem tipsar egentligen vem?

Vi har gått bakom kulisserna för att förstå hur en helt vanlig TV-nyhet kommer till.

Reporter: Tonchi Percan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.08
  Rolfe Kent - Lonely Day
  Album: Sideways
  Bolag: Silva Screen Records
 • 11.23
  Jumprava - Pasaules Radīšana
  Album: Rokopera Izredzētais
  Bolag: Baltic Records Group
 • 11.27
  David Bowie - Space Oddity (Remastered)
  Album: Legacy
  Bolag: Parlophone UK
 • 11.29
  Brian Eno - An Ending (Ascent)
  Brian Eno
  Apollo
  Etikett: Parlophone Catalogue
 • 11.30
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande