Får du förolämpa en hjälte: Claes Aronsson, London

2:54 min
Utrikeskrönikan den 18 februari 2019. London.

London, måndag.

Hur allvarligt är det att kalla Storbritanniens mest populära person för en skurk? Går det att komma undan med det för en brittisk politiker som siktar på att bli finansminister efter nästa val?

I förra veckan fick Labours andreman John McDonnell snabbfrågor under en direktsänd intervju. Winston Churchill hjälte eller skurk? Skurk svarade McDonnell och hänvisade till en gruvstrejk i södra Wales 1910 då Churchill i sin roll som inrikesminister skickade förstärkning för att hjälpa den lokala polisen att slå ned strejken. En gruvarbetare dog och hundratals människor skadades i upploppen. Churchills skuld till det som hände är omdiskuterad.

För de allra flesta är Churchill mest förknippad med tiden då han var premiärminister under andra världskriget. Med inspirerande tal och vågade beslut spelade han ju en avgörande roll för att stoppa nazisternas framfart i Europa. Om det inte hade varit för Churchill hade antagligen Hitler vunnit kriget anser merparten av britterna.

Att då som brittisk politiker kalla Churchill för en skurk går inte obemärkt förbi här. En politisk kommentator sade att McDonnell antagligen kommer tvingas att be om ursäkt så småningom om han överhuvudtaget vill bli finansminister om Labour vinner nästa val. Det är så allvarligt att prata illa om Churchill att orden inte kommer att glömmas bort om inte McDonnell visar sig ångerfull.

Dagen efter uttalandet fick McDonnell chansen att utveckla sitt svar. Han bad inte om ursäkt men började visserligen taktiskt med att säga att han håller med om att Churchill är en krigshjälte, sedan lade han till att debatten om den forne brittiske premiärministern borde nyanseras. Han var bra under kriget men dålig i de flesta andra roller han haft, anser den tunge Labourpolitikern.

McDonnell fick också chansen att ångra sitt svar om hur Churchill borde beskrivas men stod fast vid att han är en skurk. McDonnell som är socialist och befinner sig allra längst ut på vänsterkanten i Labourpartiet valde alltså trots en natts sömn att stanna kvar i det getingbo som han stuckit in huvudet i kvällen före. Han vill ta ifrån högerpolitikern Churchill hjälteglorian.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många britter är oerhört stolta över vad Storbritannien gjorde för Europa under andra världskriget och vill inte ha någon nyanserad bild av Churchill. Om de vill ha John McDonnell som finansminister i framtiden får vi väl se.