Del 2/2 Män som hotar, män som slår: Jag tog stryptag på min sambo

29 min
John drog sin sambo i håret och hotade henne till livet. Det slutade med ett stryptag innan han polisanmäldes. Nu möter han, varje onsdag, andra män som liksom han frivilligt sökt hjälp.

De sex männen anser sig vara helt vanliga ”svenssons” som har insett att det en dag kanske går över gränsen och gör något det får ångra resten av livet.

– Man skulle kanske kunna beskriva det som att det blir helt svart, och det är inte synen då som blir helt svart utan tänket, säger John när han försöker beskriva känslan innan ett våldsutbrott.

– Du agerar i ren impuls bara.

Idag går John på gruppterapi på Utväg Skaraborg. En gång i veckan träffar han män i samma situation som han som vill bli fri från sin aggresivitet.

Programmet är gjort 2017 av Anna Hammarén.

Johns röst är utbytt i programmet och han heter egentligen något helt annat i verkligheten.

Utväg Skaraborg är en verksamhet som arbetar mot våld i nära relationer och som samverkar med polis, social tjänst, sjukvården, kriminalvården och åklagarmyndigheten.  Och alla som sökt sig dit är där frivilligt. Verksamheten finansieras av kommunerna i Skaraborg och Västra Götaland regionen. Utväg Skaraborgs kärnverksamhet är stöd i form av enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar/har utövat våld och barn och unga som upplever eller har upplevt våld.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.16
    - Bittersweet World
    Album: Bittersweet World
    Bolag: © 2012 Martin Gauffin