Låt smaken avgöra

54 min

Hör du till dem som slänger mjölken och äggen så fort de passerat bäst före datum? I så fall är du förmodligen inte ensam. Många tror att maten blir otjänlig så fort det tryckta datumet på förpackningen infaller. I själva verket går mycket att äta betydligt längre än så, och mat för stora summor pengar slängs helt i onödan. Dagens program reder ut när maten faktiskt blir dålig, vad man ska se upp med och vad man kan äta utan problem. Det gäller att använda sina sinnen för att ta rätt beslut om vad som ska i soporna. Förr fick man helt förlita sig på smaken och lukten, men har vi tappat den förmågan i och med industrins flitiga märkning? Gäster i studion är: Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket. Dessutom handlar det om varför vissa känner mer smak än andra, är det medfött eller något man kan lära sig? Tillsammans med professor Linda Bartoshuk vid University of Florida gör vi en djupdykning ner i vårt smaksinne. Lyssna gärna på Linda under länken "Mer att lyssna på". Eller om ni bara vill lära er räkna papiller, klicka då på länken nedan! Den femte smaken, umami, finns i många asiatiska rätter. Vi tar reda på hur den smakar egentligen och hur man får fram den naturligt, utan att använda smakförstärkare. När Åsa Öström, docent i måltidskunskap, undervisar på Restauranghögskolan blir det nästan alltid debatt när umami kommer på tal. Många förknippar smaken med natriumglutamat. Vad får oss att välja nyttiga varor i butiken? Kan målande beskrivningar av smaken få oss att äta mer grönsaker och frukt? I ett forskningsprojekt vid Örebro universitet har man jobbat med att sätta ord på smak för att se om det kan locka oss att handla annorlunda.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista