Höstdepp, ansiktskänslor och läsande läkare

55 min

Om du gör en glad min med ansiktet kommer du att börja känna dig glad trots att du inte var det från början. Det visar ny forskning om emotionell empati. Psykologen Per Andreasson styrde sina försökspersoners ansiktsuttryck när de tittade på film och såg att ansiktets muskler påverkade själva känslan. Och så diskuteras varför läkare skulle ha nytta av att läsa skönlitterära böcker. Idag ingår skönlitteratur som en del av läkarutbildningen, men vilken nytta har läkare av att läsa klassiker och vilka böcker gör en läkare till en bättre yrkesman? Det har Rolf Ahlzén, lektor vid Karlstads universitet och själv läkare, studerat närmare i avhandlingen ”Why should physicians read?”.

Dessutom handlar dagens program om humörsvängningar som har med årstiden att göra. I slutet av september är det många som blir tröttare och hungrigare än vanligt. Känner man sig dessutom nedstämd och blir mindre social är det antagligen höstdepressionen som har slagit till. Kropp & Själ träffar professor Jerker Hetta som tröstande nog berättar att de här depressionerna ofta blir lättare med åren. Besökare i studion är artisten Caroline af Ugglas som berättar om ångest och depressioner i boken ”Hjälp vem är jag?”, som hon skrivit tillsammans med terapeuten och poeten UKON.

I programmet berättar vi också om en ny hudsjukdom som dykt upp i det moderna IT-samhället – laptopdermatit. Förr var den här hudförändringen vanlig hos äldre och medelålders personer som stod länge i värmen framför kol- eller vedbrasor. Nu mer har hudbesvären dykt upp på framsida lår hos unga datoranvändare som haft den bärbara datorn i knäet under längre perioder. Hudläkaren Ylva Werner Linde från Södersjukhuset berättar om den nygamla diagnosen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista