Landsbygden kommer till Paris: Margareta Svensson, Paris

3:10 min
Utrikeskrönika den 26 februari 2019. Paris.

Paris, tisdag.

Kvinnan bredvid mig på bänken besöker Paris för allra första gången. Hon kommer från en liten by i Les Landes i södravästra Frankrike, en region känd för maträtten konfiterad anka.

Vilket är relevant eftersom vi möts på den stora jordbruksmässan som är en världens största inomhusmässor.

Röda mattan har rullats ut på mässgolvet för de kor, får, grisar och getter som visas upp när landsbygden besöker centrala Paris. Producenter säljer sina regionala specialiteter. Det är ostron, korv, nougat, crêpes och vin. Folkdansare uppträder och besökarna tävlar i säckhoppning.
Framåt kvällen ersätts skolelever i likadana kepsar av grupper av herrar i likadana hattar, dom mest samlas kring öl- och vinserveringarna.

Kvinnan på bänken är i Paris på bussresa. Efter båttur på Seine, en promenad på Champs-Élysées och en skymt av Eiffeltornet och Sacre Coeur från bussfönstret, så är det nu dags för jordbruksmässan. Men hon har också förfärats av bilköerna och tycker att det är smutsigt på gatorna. Och anmärker på att folk har så bråttom i Paris.

Skillnaden mellan stad och land är påtaglig här i Frankrike. Avståndstagandet och ibland föraktet, är ömsesidigt.

Klyftan har fått förnyad aktualitet genom proteströrelsen de gula västarna. Aldrig tidigare har det väl varit så viktigt för franska politiker att synas på den mycket medialiserade jordbruksmässan. Det handlar om att visa sig folklig och avspänd och att politikerna så att säga ”kan tala med bönder på bönders vis”.

Därför var det viktigt för president Macron, när besökte mässan i lördags, att påpeka att han inte kommer från Paris. På bilderna därifrån står han med en killing i famnen, den fick han med sig hem. Och han tillbringade mer tid på mässan än någon annan president före honom; hela 14 timmar.

Men en politiker kan lätt göra bort sig också, som den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy. Under ett av sina besök på jordbruksmässan försökte han hälsa på en man som vägrade ta presidentens hand. Sarkozy tände till och sa ungefär ”dra åt helvete din idiot”. Detta fångades förstås av tv-kamerorna och det tog tid för honom att reparera skadan han orsakat.

Det var kvinnan på bänken som tipsade mig om att även besöka paviljongen med produkter från Dom-Tomområdena; alltså de franska regioner som ligger i andra världsdelar. Där såldes tahitisk rom och hudkräm med banan från Guadaloupe.

Man lär sig en massa saker genom att resa, som kvinnan på bänken sa.