Hånad helgdag i Berlin: Daniela Marquardt, Berlin

3:20 min
Utrikeskrönika den 27 februari. Berlin.

Berlin onsdag

Medan många av er därhemma njuter av sportlovsledighet, eller ni kanske har en ledig vecka bakom er, så kan vi här i Berlin snart se fram emot en ny ledig dag.

Berlin är inte precis känt för sin effektivitet. Alla som flyttat hit suckar över de månadslånga väntetiderna på en så enkel sak som att få tid hos folkbokföringsmyndigheten för att anmäla sin flytt. För att inte tala om det eviga flygplatsbygget – nationens skämttema nummer ett – den som skulle ha öppnat för åtta år sedan och fortfarande inte är färdig.

Men den här gången gick det väldigt fort. För bara några veckor sedan fattade Berlins röd-röd-gröna regering beslut om en ny helgdag, och de bestämde att den skulle gälla med omedelbar verkan, redan i år.

Dagen som valdes, efter en intensiv dragkamp mellan olika datum värda att minnas och hedra, blev den 8:e mars, internationella kvinnodagen.

Som med så mycket annat som händer i Berlin utlöste det spott och spe i resten av landet. Inget funkar i Berlin men en helgdag kan de minsann kosta på sig. Mest grymtas det förstås hos de eviga ärkerivalerna i Bayern. I effektivitetens och renlighetens stolta fäste ångar det av irritation över att Bayern, som den rikaste delstaten, måste betala mest till den finansiella utjämningsfonden, en tysk variant av Robin Hood-skatt.

Och vem får mest ur fonden? Berlin förstås! fnyser bayrarna. Nu beror ju de inte bara på Berlins svaga finanser. En gammal slogan om Berlin som fattigt men sexigt gäller faktiskt inte längre. Men som huvudstad och som den enda staden som var delad i öst och väst med alla påfrestningar det har inneburit efter återföreningen, så befinner sig Berlin i ett speciellt läge som också innebär speciella kostnader.

En extra ledig dag ville man i alla fall unna sig. För tvärtemot vad alla pikar om Berlin skulle kunna lura en att tro så är Berlin den av Tysklands 16 delstater som har minst antal helgdagar, bara åtta stycken per år. Och vilka tror ni har flest? Just det Bayern med 13 helgdagar per år! 

Hur man ska fira den 8:e mars råder också delade meningar om. För guds skull inga pliktskyldiga nejlikor, säger en del som växte upp i DDR och minns det som en dag för att dölja bristen på jämställdhet resten av året.

Nog för att det finns en del framsteg att fira här där gifta kvinnor i Västtyskland fram till 70-talet inte fick arbeta utan makens medgivande och först på 60-talet fick öppna bankkonto utan hans tillstånd. Allt som finns kvar att göra blir det gott om tid att reflektera över när Berlin som enda delstat i Tyskland tar ledigt på internationella kvinnodagen.

Men det verkar inte uppta tankarna i Bayern. Därifrån hörs istället uppmaningen att villkora helgdagen med färdigställandet av flygplatsen. Då kanske det äntligen går undan och berlinarna kan glädja sig åt både flygplats och ledighet!