Kärlekens hundar

10 min
Om brödet vi lever av - smulorna och överflödet. Bandad under Littfest i Umeå med författare Andrea Lundgren, Susanne Dahl, Åsa Bergius och musiker Olov Lindroth.

Lyssna på eller ladda ner predikan med Susanne Dahl separat.

En av byggnaderna på friluftsmuseet Gammlia i Umeå är den drygt tvåhundra år gamla träkyrkan Helena Elisabeth, som under en period användes som sädesmagasin. Studentpräst Susanne Dahl anknyter till byggnadens historia i gudstjänsten som handlar om bröd, men också om kärlek.

Kärleken – den vi behöver för att överleva, leva. Den faktiska och handfasta. Den dagliga omsorgen och ömheten. Det är vårt dagliga bröd.

Gudstjänsten anordnas under litteraturfestivalen Littfest i Umeå och i gudstjänsten läser författaren Andrea Lundgren tre utdrag ur sin novell ”Flickvännen”. Med inspiration från novellen har gudstjänsten fått namnet ”Kärlekens hundar”.

Och vid ljudet av min hemkomst, kan du inte längre hålla tillbaka. Du fullständigt förlorar kontrollen, låter blodet rusa, springer ut i hallen, hoppar upp mot mitt ansikte för att svämma över i ömhet och eufori.  Rakt in i min famn. Och jag tar emot dig. Är det så Gud älskar?

Texter

Johannesevangeliet 6:24-35

Musik

Kärlekens hundar (U Lundell)
Högt i stjärnehimlen (Sv Ps 25)
Den kärlek du till världen bar (Sv Ps 137)
Improvisation (O Lindroth, S Abelli)
Var är den vän, som överallt jag söker (Sv Ps 305)
Into my arms (N Cave)
Någon du känner är din bäste vän (Sv Ps 357)
Oändlig nåd (Sv Ps 231)
Hardrevet (E Sahlström)

Medverkande

Susanne Dahl, predikan och liturgi
Åsa Bergius, textläsning och förbön
Andrea Lundgren, uppläsning
Joel Sundholm, solosång
Sunniva Abelli, nyckelharpa
Olov Lindroth, tramporgel