KONSERT: Mystikens systrar med Operabyrån

Här finns inget ljud
Musikaliska nunnor och banbrytande feminister. Det är undertiteln på denna föreställning där Operabyrån bjuder på verk av bland annat Kassia, Hildegard av Bingen och Isabella Leonarda.

Följ med till Grünewaldsalen där Operabyrån framför musik skriven av nunnor, musik som spänner över många sekler, från 800-tal till 1600-tal. Trots att kvinnor länge inte hade samma möjlighet som män att utbilda sig i musik, fanns det en plats där det faktiskt gick.

I klostren tilläts nunnorna både att musicera och komponera och i barockens Italien blev några så välkända att folk vallfärdade till kyrkorna för att få höra deras musik. I den här sceniska konserten vävs musiken ihop med berättelser om dessa kvinnor med hjälp av en skådespelare.

Operabyrån bildades 2010 och har sedan starten lyft fram musik av kvinnliga tonsättare, särskilt från barocken. För sitt arbete fick de nyligen utmärkelsen Guldkvasten för 2018, ett pris som varje år delas ut av föreningen KVAST (Kvinnliga anhopning av svenska tonsättare).

Medverkande: Operabyrån. Christina Larsson Malmberg, sopran, Catalina Langborn, barockviolin, Lisa Rydberg, barockviolin, Mime Yamahiro Brinkmann, barockcello, Jonas Nordberg, teorb, Mariangiola Martello, cembalo/kistorgel, Joséphine Wistedt, skådespelare, Christina Larsson Malmberg, manus, Elisabet Ljungar, manus och regi.

1. Isabella Leonarda: Ur Sonata duodecima för violin och basso continuo
2. Kassia: Christina Martys (arr. Lisa Rydberg)
3. Kassia: Pelagia
4. Isabella Leonarda: Ur Sonat C-dur för två violiner, violin och orgel op 16:20
5. Maria Xaviera Peruchona: Ad gaudia, ad iubila
6. Caterina Assandra: Duo seraphim
7. Rosa Giacinta Badalla: Non plangete
8. Isabella Leonarda: Ur Sonata duodecima för violin och basso continuo
9. Hildegard av Bingen: Cum erubuerint
10. Hildegard av Bingen: O tu illustrata
11. Bianca Maria Meda: Cari Musici

Konsert 12/2, Grünewaldsalen, Stockholm

Programledare: Sara Norling
Producent: Pierre Martin