Trovärdighet på glid hos Dalarnas Tidningar, journalisters minskade makt över agendan och faktagranskning av hälsoböcker inte självklart

35 min
Trovärdighet på glid i Dalarnas Tidningars Vasaloppssatsning. Journalister får mindre och politiker mer makt över agendan. Kritik mot hälsoböcker – hör Bonnier Fakta om faktagranskning av faktaböcker.

• Bilreklam och märkeskläder – vi granskar Dalarnas Tidningars redaktionella Vasaloppssatsning 
På Mittmedia, där har Dalarnas Tidningar i år laddat upp inför Vasaloppet genom att låta läsarna följa med en redaktör och en reporter som för första gången ska ta sig an Halvvasan. Det har blivit en hashtag i sociala medier, artiklar i helgbilagan och till och med en podcast. Sara och Anna på glid har satsningen fått som namn. Men, det visar sig, att om det är något som är på glid här, så är det Dalarnas Tidningars redaktionella trovärdighet.
Reporter: Jonna Westin

• Ny forskning: journalister allt mindre makt över den politiska agendan
Vem är det som har makten över dagordningen i den svenska offentligheten? Vem är det som bestämmer vad vi ska prata om? Länge har stats- och medievetare pekat på att mediernas makt växer sig allt starkare. Men nyligen kom forskning från Södertörns högskola som ställer sig på tvären mot den bilden. Är det i själva verket politiken som nu flyttar fram pinnen i striden om mediernas dagordning? Och att kommunikationsavdelningarna får en allt större makt över politiken.
Reporter: Erik Petersson

• Efter veckans bokstorm - hur faktagranskar Bonnier fakta? 
Återigen ifrågasätts och kritiseras den vetenskapliga grunden i en populär hälsobok. Veckan efter att forskare på DN Debatt krävt en oberoende kvalitetsgranskning av samma genre. Vi besökte Bonnier Fakta för att fråga: vilket ansvar tar förlaget för det som presenteras som just fakta i deras populärvetenskapliga böcker? Reporter: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.17
  Alexandre Desplat - Death Of Rat
  Album: Fantastic Mr. Fox - Additional Music From The Original Score By Alexandre Desplat - The Abbey Road Mixes
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 11.21
  René Aubry - Water Falls
  Album: Chaos
  Bolag: Music Box Publishing