Trump är immun mot utredningarna mot honom: Fernando Arias, New York

3:26 min
Utrikeskrönikan den 6 mars 2019. New York.

Jag har precis kommit hem från en resa i Kalifornien och i helgen var jag i nationalparken Joshua Tree. En man som bor i närheten av parken lånade ut sin röda keps till min flickvän och sa samtidigt att hon kunde behålla den.

– Den påminner för mycket om en MAGA keps, sa han, och syftade på de kepsar som Trump-anhängare brukar bära.

I flera städer i Kalifornien är det ganska lätt att hitta människor som föraktar den sittande presidenten: I Oaklands fattigare stadsdelar, bland Hollywoods kulturelit såväl som i San Diegos hipsterkvarter.

Flera av de människorna tror - och vissa till och med hoppas - att de olika utredningarna som just nu pågår mot presidenten ska mynna ut i något som kan få honom på fall.

Efter att Demokraterna tog över majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet har partiet startat en rad utredningar mot Trump, utredningarna handlar om allt från betalningar till porrstjärnor, till att Trump sparkade FBI-chefen James Comey.

Därtill fortsätter Robert Mueller att undersöka Trump-kampanjens påstådda samarbete med Ryssland i presidentvalet.

Vissa journalister och debattörer i USA tror att det som händer nu kan komma att utgöra grunden för att Trump avsätts efter att ha ställts inför riksrätt.

Jag tror att de har fel.

Genom en nästintill perfekt fungerande strategi har Trump skapat en osynlig skyddande mur runt sig. En mur som består av det lojala stödet från hans egna anhängare.

Presidenten har länge beskrivit Rysslandsutredningen som en ”häxjakt” och ”ett politiskt” påhitt som skapats av hans motståndare. På twitter och på presskonferenser talar han gärna och ofta om den komplott han anser att han är utsatt för. Trumps kritik och kommentarer mot utredningarna i kongressen följer samma mönster.

Det är också så många av hans väljare ser på saken.

Även om någon eller flera av utredningarna skulle komma fram till allvarliga avslöjanden om Trumps skattebetalningar, affärsrelationer eller kontakter med Ryssland, tror jag att Trump kommer sitta stadigt på presidentposten.

För att avsätta presidenten genom riksrätt måste 67 av 100 senatorer rösta mot honom, och i det rådande politiska klimatet verkar det vara en omöjlighet.

Republikanska senatorer som skulle våga rösta mot Trump skulle straffas hårt av väljare som inte alls tror på anklagelserna mot presidenten.

De personer som hoppas på att Trump ska avsättas i förtid lurar sig själva om de tror att utredningarna kommer att leda till det.

Åker man österut från Kalifornien kommer man snart fram till delstater där stödet för Trump är massivt.

Det är där Trump byggt sitt största skydd mot utredningarna. Oavsett vad de kommer fram till.