KONSERT: Barytonstjärnan Luthando Qave i musik av Tebogo Monnakgotla

Här finns inget ljud
Musik av svenska Tebogo Monnakgotla till texter av madagaskiske Jean-Joseph Rabearivelo med sydafrikanske barytonen Luthando Qave är höjdpunkten i kvällens program.

Konserten inleds med Bartóks Divertimento för stråkorkester som han skrev på beställning av den schweiziske mecenaten Paul Sacher och hans kammarorkester i Basel. Det här är ett av de sista verk Bartók skrev i Europa innan han emigrerade till USA 1940, och den ungerska folkmusiken klingar förstås i stämmorna.

De tre sångerna av Tebogo Monnakgotla är tonsättningar av dikter av den madagaskiske poeten Jean-Joseph Rabearivelo. Denne unge poet levde ett kort och tragiskt liv i början av 1900-talet; han tog sitt liv genom cyankalium 36 år gammal 1937. Och döden är närvarande i många av hans dikter, även dessa. 

Luthando Qave föddes i East London i Sydafrika. Som ung ville hans bli proffsboxare, men en vacker röst och musikalisk begåvning förde honom till Cape Town Opera och sedan vidare till studier i Stockholm och New York. Han sjunger vid såväl Metropolitanoperan som Kungliga operan i Stockholm, och en av hans paradroller är Figaro i Barberaren i Sevilla. 

Mozarts sista symfoni, den som kom att kallas Jupitersymfonin, kom till sommaren 1788 samtidigt med symfonierna 39 och 40. Det är framför allt sista satsens kontrapunktiska behandling av alla inblandade teman som enligt många gör den här symfonin till Mozarts bästa.

Luthando Qave, baryton 
Svenska kammarorkestern
Dirigent: Daniel Blendulf

1. Béla Bartók: Divertimento för stråkorkester
2. Tebogo Monnakgotla: Un clin d'oeil
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 41 i C-Dur,

Konsert 3/3 2018, Konserthuset, Örebro.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Diyar Boskani

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Svenska Kammarorkestern. Dirigent: Daniel Blendulf - Divertimento För Stråkorkester
  Kompositör: Béla Bartók
 • 19.36
  Tebogo Monnakgotla - Un Clin D'Oeil
  Luthando Qave, Baryton, Svenska Kammarorkestern. Dirigent: Daniel Blendulf
 • 20.03
  Wolfgang Amadeus Mozart - Symfoni Nr. 41 C-Dur
  Svenska Kammarorkestern. Dirigent: Daniel Blendulf
 • 20.42
  Tebogo Monnakgotla - Light Years Away - Supernova
  Kungliga Filharmonikerna