Att applådera efter landning: Filip Kotsambouikidis, Belgrad

3:02 min
Utrikeskrönikan den 7 mars 2019. Belgrad.

Belgrad, torsdag.

Flygplanet kränger till i den starka vinden, först höger sen vänster, sen tappar det några höjdmeter innan det fångas upp igen av den bomullsmjuka luften. Pulsen hinner stiga några taktslag, även om jag såklart vet att jag statistiskt sett reser väldigt säkert.

Air Serbia-planet, som några timmar tidigare lyfte från Arlanda packat med sportlovsmuntra svensk-serber, och mig, tar sig in över landningsbanan på Nicola Tesla-flygplatsen utanför Belgrad och genomför till sist en stabil landning.

Några sekunders tystnad tills den kraftigaste inbromsningen är över - och sen kommer den: applåden. Inte i hela planet såklart, det är lite spridda skurar, men ändå. Det är inte direkt första gången jag hör en applåd efter landning på Balkan, men det är lika fascinerande varje gång.

Vanan att klappa efter landning säga ha uppstått på 50-talet i samband med charterflygen och även om den sannolikt blir mer och mer sällsynt så lever applådkulturen efter landning absolut kvar på många håll i världen.

Men frågan är var den är som starkast? En högst ovetenskaplig undersökning bland utrikeskollegorna. som sammantaget har varit i i stort sett hela världen, ger följande svepande slutsatser. Svenskar som flyger till Asien på semester har i stort sett slutat applådera, generellt applåderas det lite i Asien. I Afrika applåderas det inte heller så mycket, med undantag för kanske Kongo. Möjligen är det befogat med tanke på landets dåliga flygsäkerhet. I Mellanöstern finns ett antal länder där det klappas, och ryssar gillar att applådera piloterna men kravet är landningen ska vara mjuk och snygg. Kanske är det Östeuropa som leder applådligan ändå?

Oavsett så är applåderna helt klart vattendelare, på reseforumen på nätet diskuteras fenomenet vilt – vissa tycker att det helt enkelt bara sprider god stämning och är ett fint sätt att visa sin uppskattning. Andra anser att det enda raka vore om de som gillar att applådera piloterna, i såna fall också borde börja applådera taxichaufförer för en bra körning, och restaurangpersonal för en lyckad servering. De finns också de som tycker att de som applåderar bara avslöjar hur ovana de är att flyga, men jag undrar om det räcker som förklaring. Många av dem som applåderar är äldre personer och de lär ju ha några flygmil på kontot.

En flygvärdinna skriver att hon brukar fråga passagerarna, och att svaret oftast är att man vill klappa för att visa sin uppskattning för piloterna, eller för att man helt enkelt är lättad över en säker landning, dessutom är människor flockdjur, det räcker att en ivrig semesterfirare sätter igång så följer ett antal efter. Men det tydligaste mönstret var att folk applåderade när de landade efter att ha spenderat en lång tid utomlands.

Så för mina medpassagerare, de sportlovsfirande svenskserberna, var det kanske inte bara ledigheten i det forna hemlandet som låg till grund för spontanapplåden, kanske var det också just den sköna känslan av att komma hem.