Ett avsnitt från OBS
14 min
Radioessä: Syndens ekonomi genom tiderna
Fre 07 dec 2012 kl 13:45
Vad som anses syndigt har skiftat rejält under årens lopp. Antikens greker räknade högmod, frosseri och lättja till de sju dödssynderna. Femtiotalets amerikaner fascinerades av den svenska synden. Efter... ett test kom den amerikanska författaren Susan Sontag fram till att vi var mer besatta av att supa än att ha sex. I veckans radioessä funderar litteraturvetaren Hilda Ärlemyr över syndens historia - från medeltiden till våra dagar.

På 1300- talet var det syndigt att ha samlag bakifrån, idag är det en mycket större synd att gå arbetslös.

Bot genom Fas 3 

Andra institutioner än kyrkan har övertagit makten att bestämma hur vi bäst ska sona för våra synder. Nu botgör människor istället i Fas 3, eller genom vaga anställningar på bemanningsföretag.

Botgöring och ekonomi är, visar det sig, tätt sammankopplade, både under medeltiden och idag.

Tragikomisk historia

Hilda Ärlemyr dyker ner i syndens och botgöringens tragikomiska historia i böcker som Mikael Nordbergs Den dynamiska medeltiden, Michel Foucaults Sexualitetens historia samt Kristian Lundbergs Yarden.

Att be om varmare arbetskläder är en syndig handling. Att tvingas sjukskriva sig några dagar likaså. Och syndarna idag, ska liksom på medeltiden påläggas botgöring. Den inofficiella boten på vissa bemanningsföretag kan vara att inte bli inringd på någon vecka

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".