Stoppa bävern från att kapa träd i trädgården

25 min
Bävrarna har blivit många fler i Sverige, och i trädgårdar finns läckra träd för dem att sätta tänderna i. I den legendariska Drömparken i Enköping lyser vårblommor upp i så här års rätt "skräpiga" rabatter.

Drömparken är skapad av den världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som vi träffade för några år sedan. Klicka på pilen här nedanför för att höra det reportaget.

Mona Bergius, parkchef i Enköping, berättar om skötseln av Oudolfs åretruntrabatter, och Lena Månsson, som ansvarar för trädgårdsmästarutbildningen i Enköping, tipsar om tidigblommande och odlingsvärda lökväxter.

Maj-Lis Pettersson, som i år svarat på lyssnarfrågor om trädgård i radio i 40 år   - Grattis Maj-Lis! - fortsätter att ge handfasta råd, lugnande besked och initierade tips till lysssnare på plats och som mejlat odla@sverigesradio.se eller skrivit pappersbrev till Odla med P1, Sveriges Radio, Box 1552, 751 45 Uppsala. Hur man stoppar vattensork från att komma in i pallkragar, när man törs plantera ut en nyköpt riddarsporre och om kogödsel är bättre än hästgödsel - det är några frågor som får svar i det här programmet.

Bäverexperten Göran Hartman från Sveriges lantbruksuniversitet berättar hur man bäst skyddar träden i sin trädgård mot bävrars sylvassa tänder.