Varför är svek ett så lockande tema?

40 min
Om svek och lidande i påskens tid. Och om varför sveket är ett så lockande grepp inom populärkulturen.

I dag är det skärtorsdagen och vi ska förklara vad namnet betyder och vad dagen står för – det handlar om allvarliga saker. Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, medverkar och berättar mer om Jesu lärjunge Petrus och hans trefaldiga svek.

Lockande svek i ny serie

Svektemat är också vanligt förekommande i litteratur och populärkultur. Camilla Ahlgren som är manusförfattare till den populära nya Netflix-serien Störst av allt, medverkar också i dagens program och förklarar varför svek är ett så tacksamt och lockande tema.  

Radiokören sjunger Bach

Det blir också livesång i programmet, med Radiokörens Sofia Niklasson, Christiane Höjlund och Philip Sherman. Den fjärde sångaren är ingen mindre än dagens programledare Daniel Alling. De sjunger Johan Sebastian Bach, den tyske kompositören vars tonsättningar av Bibelns texter om Jesu lidande och död framförs världen över i dessa tider.
Medverkar i programmet gör också Berit Nygren, musikjournalist på Sveriges Radio, som har gjort en ny dokumentär om Bachs Matteuspassionen.   

Sveket som politisk kraft

Dessutom blir det fotboll och diskussion om det till en början så hårt kritiserade videodomarsystemet VAR – men som nu tycks accepteras av allt fler.
Lidande och svek går som en röd tråd genom dagens program och sist men inte minst ska vi tala om sveket som politisk kraft. Med oss direkt från New York har vi Mats Karlsson som är gästprofessor vid Columbia-universitetet och tidigare direktör vid Utrikespolitiska institutet.

Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist