Trädväsen och fågelpysslingar i Trollskogen – och gäddan i konsten

96 min
Vi förhandstittar på naturum Trollskogen på Öland samt går på jakt efter brandkronade kungsfåglar. I en helt annan skog visar en konstnär sin uppblåsbara gädda. Programledare är Mats Ottosson.

I påskhelgen är det dags för ett nytt naturum att slå upp portarna: vid naturreservatet Trollskogen på nordligaste Öland. Vår fältreporter Josefin Nilsson tar en förhandstitt på naturum Trollskogens utställningar och ger sig sedan ut för att bese själva skogen, dess skruvade martallar och murgrönelianer. Med sig har hon vikarierande föreståndaren Stina Nilsson och guiden Johan Petersson.

Det ska letas lite extra efter en nykomling i den svenska fågelvärlden, den brandkronade kungsfågeln. Den har på kort tid etablerat sig över hela Sydsverige.

Ett annat djur som får lite extra fokus i dagens sändning är gäddan. Det har varit alldeles för skralt med den varan, tycker konstnären Tobias Wassberg som visar sin uppblåsbara kreation i en skog i Gästrikland.

Vi frågar också myrexperten Katja Bargum om den formliga lavaström som lyssnarna Marco och Frida såg välla ut ur en myrstack. Och så pratar vi flörtande duvor med Alice i Spånga och fågelexperten Susanne Åkesson.

Apropå Trollskogens skruvade sagoträd avslöjar Joacim Lindwall i veckans kråkvinkel att han vill bli en martall i sitt nästa liv.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.13
  Digiffects Sound Effects Library - Tiger Growls and Roars
  Album: Predators & Scavengers Sound Effects
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.31
  Kent - Sverige
  Album: Vapen & Ammunition
  Bolag: RCA Records Label
 • 06.32
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 06.40
  Joakim Berg, Georg Jojje Wadenius, Kent - Sverige
  Album: Vapen & Ammunition
  Kompositör: Joakim Berg
  Bolag: RCA
 • 07.47
  Not Applicable, 90 Välkända Fåglars Läten - Trana
  Album: Fågelsång I Sverige
  Bolag: Universal Music India Ltd.