Alla talar om Greta - men sen då? Margareta Svensson, Rom

2:55 min
Utrikeskrönikan tisdag 19 mars. Rom.

Rom, tisdag.

Nu för tiden är det ingen som pratar om Zlatan längre när jag säger att jag är från Sverige.  Numera säger de Greta Thunberg. I de länder där jag tillbringar mest tid; i Frankrike, Spanien och Italien är den 16-åriga klimataktivisten Greta välkänd.

I lördags i Paris, dan efter de ungas klimatdemonstration – och under tiden som svartklädda anarkister brände och vandaliserade restauranger och butiker på och omkring Champs-Élysées - samtidigt så pågick en demonstration för klimatet i en annan del av stan.

40.000 människor var där - och många som deltog i demonstrationen för klimatet hade sina gula västar på sig.

Demonstranterna kräver att myndigheterna går från ord till handling – och jag tänker: hur? Och jag läser att de unga klimataktivisterna bland annat kräver att varje medborgare ska få kunskap om miljöfrågan via skolan.

En bild jag har sett i sociala medier nyligen har fastnat hos mig – det är en bild av en ung man som bestämmer sig för att städa upp på en skräpig plats. Och det blir till fem fyllda säckar.

Jag tänkte på det när jag körde bil på landsbygden utanför Rom i helgen, för det jag såg längs med vägarna var inte alltid så roligt.

På ett par platser längs motorvägen låg skräpet i drivor, på vissa mindre orter hängde trasig plast från träden.

Jag nämnde det för en vän som samtidigt körde bil i Frankrike. Som konstaterade att det såg ungefär likadant ut där.

Och ja, jag är i Rom och här har just sophanteringen länge varit ett problem. Mängden avfall ökar för varje år och det ligger ofta lika mycket skräp runt om soptunnorna som i dem. Romborna är trötta på detta, de protesterar, de fotograferar skräpet och försöker påverka makthavarna, som försöker men ännu inte har lyckats lösa problemet.

Att en av stadens sopanläggningar nyligen brann ner har inte hjälpt.

Men nyligen har en åtgärd i alla fall gett resultat. För en särskild renhållningsavdelning inom polisen har börjat spana kring sopstationer med hjälp av videoövervakning för att komma åt den olagliga sopdumpningen. Ett tusental personer som dumpat sitt avfall olagligt har bötfällts hittills.

I Rom och vissa andra kommuner i Italien har man faktiskt också börjat bjuda in medborgarna att hjälpa till att städa vissa områden i stan.