Skvaller och hemlisar på EU:s toppmöten: Ekots Andreas Liljeheden i Bryssel

2:56 min
Utrikeskrönikan 26 mars

Bryssel, tisdag

Förra veckan var jag på läger. Ungefär som ett ungdomsläger kan man säga.

Ett sådant där läger där man är upp länge på natten och äter massa godis, snackar skit med vänner, skvallrar om andra som är där, pratar om hemlisar och lyssnar till rykten.

Jag har alltid tyckt att EU:s toppmöten är ganska lika de ungdomsläger som jag var på för sisådär 25 år sedan. Med basketlaget och med fotbollsklubben.

Toppmötena här i Bryssel har ungefär samma ingredienser.

Det blir nästan alltid sent. Är det slut före midnatt är det ett kort toppmöte. 

Och i väntan på resultat sitter vi här, timme ut och timme in. Kollegorna och konkurrenterna. Vi snackar skit, vi pratar om rykten och skvaller och hemlisar.

Vi är uppåt 1000 stycken - 1000 stycken skvallertanter som sitter i långa bordsrader i ett enda stort rum. 

Och faktum är att det här skvallret inte kommer från oss journalister. Titt som tätt kommer det ner en och annan tjänsteman och berättar hemlisar. Hemlisar om vad Stefan Löfven, Angela Merkel, Emmanuel Macron och de andra ledarna gör och säger på mötet.

Sen sprids det rykten om vad andra källor sagt till andra journalister. Och som det ofta är med hemlisar och rykten så är det svårt att säga vad som egentligen är sant.

Olika tjänstemän har ofta lite olika information att komma med beroende på var de kommer ifrån och vem de jobbar för.

Som under toppmötet i torsdags när ledarna diskuterade om de skulle säga ja till Theresa Mays begäran om att skjuta upp Brexit.

På kvällen, vid 20-tiden, började en massa uppgifter florera i den stora pressalen här i rådsbyggnaden och i twitterflöden.

Någon hade hört att Brexit skulle förlängas till den 7:e maj utan villkor. Någon annan att det var 22:a maj som gällde med villkoret att det brittiska parlamentet röstar jag till utträdesavtalet.

Andra pratade om en kortare initial förlängning följt av en längre, ända fram till årsskiftet, om Storbritannien deltar i EU-valet.

Sedan dök ett nytt datum upp i flödet. Den 11:e april, dagen då britterna måste säga om de ska delta i EU-valet eller inte.  

Ingen kan i ett sådant läge med säkerhet säga vad som gäller. För det är en pågående diskussion. Det finns inga färdiga beslut, det finns inga mötesslutsatser.

Så där sitter vi, journalisterna, och lyssnar till rykten och skvaller, förhoppningsvis från välunderrättade källor. Och äter godis för att hålla oss vakna. Precis som på ungdomslägret. Det är egentligen bara sovsäcken som fattas.

Men det finns en väsentlig skillnad mot min ungdoms basket- och fotbollsläger. På EU:s toppmöten finns inga vuxna ledare som tillslut säger ifrån och säger till en att gå och lägga sig.

På EU:s toppmöten får man vara uppe precis hur länge man vill.