Trender: Restauranger i gallerior och öppet från frukost till sen natt

30 min
Restauranger på andra platser än tidigare – i köpcentra och museer. Och på nya tider - frukost, lunch, snacks, fika, middag och sent barhäng.

Tidigare har snabbmatskedjorna dominerat matutbudet i köpcentra och gallerior. Men när vi handlar mer och mer på nätet måste de fysiska butiker locka med nåt mer - matupplevelser. Nu öppnar kockar riktiga restauranger i köpmiljöerna.

- Jag gillar ställen som folk har råd att besöka flera gånger, säger Malin Söderström som driver flera restauranger i publika lägen. Ska man ha ett ställe som ska stå på helt egna ben så måste man vara så konceptualiserad och skapa sin egen scen. Det har inte tilltalat mig.

I de andra miljöerna finns redan en publik att börja med. Och sen kan man dra sin egen publik också.

Malin har sedan början av 00-talet haft serveringen i Moderna Museet. Dessutom är hon en kockarna i food courten i köpcentret Ringen på Skanstull i Stockholm. Och så har hon en restaurang i Gallerian i centrala Stockholm.

Just museer har i flera år lockat kända kockar. Paul Svensson finns på Fotografiska museet i Stockholm, som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang av Leading Culture Destinations Awards. Fredrik Eriksson har restaurangen i nyöppnade Nationalmuseet i Stockholm. Pontus Frithiof har Tekniska Museets restaurang i Stockholm. Och Svenska Dagbladets krogkritiker tycker att en av Stockholms allra bästa krogar är Spritmuseums restaurang med kocken Petter Nilsson.

Finkrogen Swedish Taste i Göteborg har ynglat av sig och öppnat i varuhuset NK i stan.

- Vi har öppnet 10 till 19 precis som NK, säger köksmästaren Kristoffer Svanström. Vi börjar med frukost och fika, sen blir det lunch, som håller på längre än på en vanlig krog. Och på eftermiddagarna blir det inte ren middag utan mer smårätter.

Öppettiderna möjliggör dessutom ett någorlunda normalt privatliv för personalen.

- För några år sen hade jag tyckt detta var en konstig idé, säger Bill Svenningsson, kock på Löfqvist & vi, en restaurang i gallerian Arkaden i Göteborg. Men nu tycker jag det är spännande. Vi har en så bred publik.

Thomas Sjögren, årets kock 2015, har tillsammans med sin bror och en kompis öppnat restaurangen Grano i samma stad. De försöker få gästerna att komma tillbaka flera gånger om dan.

- Vi började med frukost, men det fick vi ändra, säger han. Men nu kör vi från tidig lunch till natt.

Här kan man äta nåt enkelt eller nåt lite mer jobbat, fika, ta en drink eller bara hänga.

- Det är ett ställe jag själv skulle vilja besöka, säger Thomas. Men restauranger idag måste också få in fler människor för att det ska gå runt, och det blir lättare om vi har mycket att erbjuda.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.14
  Lullatone - an Older Couple Holding Hands
  Album: Soundtracks for Everyday Adventures
  Bolag: Lulla-label
 • 10.20
  Joep Beving - Unus mundus
  Bolag: Deutsche Grammophon (DG)
 • 10.30
  Lullatone - an Older Couple Holding Hands
  Album: Soundtracks for Everyday Adventures
  Bolag: Lulla-label