Veronica Maggio som teater och Lisen Rylander solodebuterar

54 min
Veronica Maggios musik blir teater. Svenska bokdebutanter bor till en övervägande del i Stockholm – vilken roll spelar huvudstaden för en debutant? Lisen Rylander har länge varit ett namn inom fältet konstmusik-jazz-elektroniskt – nu kommer hennes första soloskiva.

Artisten Veronica Maggios låttexter är inte sällan byggda som små eller stora scener ur ett liv. Nu ska hennes musik bli teater på Uppsala stadsteater. Regissör Mikaela Ramel är gäst i programmet. 

Lisen Rylander Löve skivdebuterade 2005 med gruppen Midaircondo, prisades med Jazzkatten som årets nykomling 2009, har turnerat stora delar av världen runt och etablerat sig som ett namn runt de musikaliska polerna konstmusik-jazz-elektroniskt – men först nu kommer hennes första soloskiva, Oceans. Lisen Rylander Löve är gäst i dagens program.  

Av de 239 skönlitterära författare som debuterade mellan 2016 och våren 2019, är hälften bosatta i Stockholmsområdet. Men varför är huvudstaden så viktig? Och hur funkar det att som författare istället bosätta sig i en stuga i skogen? Vår reporter Matilda Källén träffade författarna Isabelle Ståhl och Linnea Dunér, som båda debuterat under de senaste åren, för att ta reda på det.

Dessutom: Veckans ord enligt Jenny Teleman är "IS-barn" och i dagens essä från OBS skriver idéhistorikern Erik Isberg om antropocen och vårt förhållande till naturens urkrafter – och Island. 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.36
  Lisen Rylander LÖve - Shine
  Album: Shine
  Kompositör: Lisen Rylander LÖve
  Bolag: HOOB RECORDS
 • 13.45
  Lisen Rylander LÖve - Border
  Album: Border
  Kompositör: Lisen Rylander LÖve
  Bolag: HOOB RECORDS