”Befrielseteologi - frälsning eller marxism?”

45 min

Under 60 - och -70 talet föddes en ny strömning i den teologiska världen – den så kallade befrielseteologin. Men vad spelar den för roll idag?

Befrielseteologin gick hand i hand med olika befrielsekamper i framför allt i Latinamerika och Jesus stod alltid på de fattigas sida mot överhet och förtryck. Det viktigaste instrumentet var bönen som var en direkt handling mot orättvisor.

Men var befrielseteologin bara ytterligare en bricka i det kalla krigets råa spel?

Kritiker menar att kyrkan gav med sig i dåtidens starka tidsanda och blev marxistisk. Andra menar att befrielseteologin var en naturlig utveckling av kyrkan och att befrielseteologin inspirerat till dagens feministteologi och ekoteologi.

Sveriges Radios mångåriga korrespondent i Latinamerika Lars Palmgren berättar om sina många möten med befrielseteologin.

 För att prata om Befrielseteologin framväxt och betydelse idag finns i studion Ulf Borelius doktor i sociologi och lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet,  Madeleine Fredell, katolsk teolog och dominikanersyster och Stefan Gustavsson, författare och direktör för Apologia – centrum för kristen apologetik.

Sven-Erik Brodd professor i kyrkovetenskap i Uppsala berättar om hur befrielseteologin även påverkade själva mässorna med nya musikstycken och som kom att kallas för Bondemässor  t.ex. Misa Criolla och Misa Nicaraguence.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.17
  Daniel Viglietti - Cruz de Luz
  Album: Canciones para el hombre nuevo
  Bolag: Ayui
 • 14.20
  Pablo Reyes - Un Profeta Se Nos Fue
  Album: Un Profeta Se Nos Fue
  Bolag: 614063 Records DK
 • 14.22
  Pope Francesco I/Cappella Musicale Pontificia Sistina/Monsignor Massimo Palombella - Habemus Papam
  Bolag: Deutsche Grammophon (DG)