Titus av Wolfgang Amadeus Mozart

Här finns inget ljud
Ett attentat mot kejsar Titus avslöjas och spåras till Vittelia. Ska hon dömas eller benådas? Vi hör Matthew Polenzani som den gode kejsaren i kvällens opera från Metropolitan.

Sommaren 1791 fick Mozart en beställning på en opera till kröningen av Leopold II. Metastasios drama om den godhjärtade kejsaren Tito av Rom år 79 var givet - här skulle det smickras för den nye regenten. 

Premiären gick i Prag i september 1791, och med sig från Wien hade Mozart fört den briljante klarinettisten och bassetthornspelaren Anton Stadler. Mozart hade nämligen skrivit två arior i den nya operan där Stadler skulle spela obligatstämma för sina instrument: Parto, parto i första akten och Non più di fiori i andra. Något värt att lyssna lite extra noga efter.

Handlingen krestar kring Vitellias försök att nå den kejserliga tronen, som hon tycker hon har rätt till. Hon kan inte gifta sig med Titus, han är redan trolovad, men döda honom kan hon kanske. Med sin älskare Sextus hjälp sätter hon sin plan i verket. När den misslyckas, och uppdagas, förlåter den godhjärtade och milde kejsaren dem båda.

I rollerna:
Sextus - Joyce DiDonato
Titus - Matthew Polenzani
Vitellia - Elza van den Heever
Annio - Emily D'Angelo
Servilia - Ying Fang
Publius - Christian Van Horn

Metropolitans operakör och orkester
Dirigent: Lothar Koenigs

Föreställning 20/4, Metropolitanoperan, New York.

Programledare: Martin Gribbe

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.08
    Acoustic Guitar Songs Academy - Piano & Guitar Instrumental Music
    Album: Acoustic Guitar Easy Listening Background Music – Relaxing Guitar Songs with Water Nature Sounds
    Bolag: Equilibrium