Julian Assanges katt: Claes Aronsson, London

3:09 min
Utrikeskrönikan 15 april. London.

Ni kan andas ut. Julian Assanges katt är i säkerhet. Det bekräftade Wikileaks på Twitter i helgen tillsammans med ett litet filmklipp på katten framför en tv-skärm. I bakgrunden syns Assange när han bärs ut från Ecuadors ambassad av brittisk polis. Enligt Wikileaks såg Assange till att få ut katten ur ambassaden i oktober i fjol, antagligen ett tecken på att han redan då började förbereda sig på att skyddet från Ecuador inte skulle vara för evigt. Nu riskerar han till att börja med ett års fängelse i Storbritannien men också utvisning till USA eller kanske Sverige.

Embassycat, Michi, eller Catstro som Assanges ludna vän kallats har antagligen haft en lika stor PR-roll som den haft som sällskapsdjur. Embassycat som bott på ambassaden sedan maj 2016 har över 30 000 följare på Twitter trots att den inte skickat en enda tweet sedan 2017. Den senaste handlade om självständighetskampen i Katalonien som katten så klart kände lite extra för.

Embassycat är inte den mest berömda katten i London. Han ligger i lä jämfört med musjagarna i kvarteren kring parlamentet och det är inte svårt att förstå varför katterna fått en upphöjd position just där.

Sena kvällar efter sena omröstningar i parlamentet när lugnet börjat infinna sig springer mössen i rader längs med väggarna i vissa delar av den gamla byggnaden. Mössen vågar sig fram när alla beslut är fattade. Det värsta jag sett är kafeterian intill Westminster Hall där vi utländska journalister får sitta kvar sent på kvällarna om det behövs. Ta inte en fika där om du besöker parlamentet.

Katterna gör nytta i de här kvarteren. Herre på täppan är katten Larry i 10 Downing Street. Den har nästan 250 000 följare på sitt satirkonto på Twitter som ofta häcklar den brittiska regeringen. Den roligaste tweeten är från den 20 november i fjol. En filmsnutt visar hur en polisman lämnar sin post utanför premiärministerns bostad för att se till att Larry släpps in.

Även utrikesdepartementets katt Palmerston imponerar med över 80 000 följare på Twitter och finansdepartementets katt Gladstone har drygt 40 000 följare på sitt konto.

Julian Assange visste vad han gjorde när han skaffade katt. Såväl jag som mina företrädare här i London har vid upprepade tillfällen stått tillsammans med världspressen utanför Ecuadors ambassad och väntat på ett livstecken från den australiensiske Wikileaks-grundaren men oftast fått nöja oss med att se katten i fönstret, inte sällan i klädd slips till fotografernas förtjusning.

Den andra maj börjar processen för att avgöra om Assange ska lämnas ut till USA. Det vete katten hur det kommer sluta.