En hotad apa med stor näsa - och fågelparadiset Lamburträsk

96 min
Vi sänder från Lamburträsk som lockar både som rastplats och häckningsplats. Här trivs salskrake, trana och brushane. Och så möter vi den säregna näsapan på Borneo. Programledare Mats Ottosson.

Vi sänder från ett nordligt fågelparadis - Lamburträsk i Lappland. Den fiskrika sjön sänktes för 140 år sedan och blev till slåttermark. Numera är den populär fågelrastplats för flyttfåglar på väg mot fjällen, men också häckningsplats för bland annat sångsvan, trana, salskrake och brushane. Vår fältreporter Thomas Öberg finns på plats vid Lamburträsk tillsammans med fågelskådaren och naturfotograf Peter Rolén. Även arkeologen Ingela Bergman medverkar och ger perspektiv på odlingens historia i Lappland.

Från Lamburträsk tar vi oss till nordöstra Borneo där den starkt hotade näsapan lever. Ingrid Engstedt Edfast och Anna Torgnysdotter följer med ut på Kinabatanganfloden för att möta den karismatiska apan.

Nu börjar det laddas inför Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Sverige fylls av aktiviteter redan nu. Bland annat kan man ta Naturfalken på många olika ställen - ett slags simborgarmärke, fast i artkunskap i stället för simkunskap. Eva Lindberg på Naturskyddsföreningen berättar mer.

Vi har grävt fram flera spännande lyssnarfrågor i vår mejlkorg. Några verkar ha med svamp att göra - så vi ringer upp svampexperten Patrick Björck. Och så har vi fått en bild på en vacker fjäril - vad är det?

Nytt liv spirar överallt på våren. Men runt hörnet finns döden. I Jenny Berntson Djurvalls kråkvinkel går livet och döden tätt ihop.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.31
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016