Storstadsnorm, flickforskning och bastuklubb på scenkonstbiennalen i Sundsvall

54 min

Rapport från scenkonstbiennalen med samtal om storstadsnorm och flickighet. Reportage om Tarek Atouis ljudkonstverk i Venedig. Essä om skiljetecken. Ur arkivet: Sven Lindqvist om att skriva.

Scenkonstbiennalen i Sundsvall är igång och P1 Kulturs Roger Wilson är på plats. Det handlar bland annat om storstadsnorm och om vilka platser som skildras på scen. Samtal med Martin T Johansson och Joakim Rindå från Motström, nätverket för ickeurban scenkonst. Det blir också ett samtal om kvinnorum med Linda Forsell från teatergruppen PotatoPotato Scenkonst i Malmö, som berättar om det forskningsprojekt kring flickighet på scen som man bedrivit tillsammans med  Umeå Universitet. Johanna Salander är chef för Ögonblicksteatern och har byggt en mobil bastuklubb där det finns plats för separatistiska samtal.

Vi följer med till en park i Venedig, där man under den nyligen invigda konstbiennalen kunnat höra den libanesisk-franske konstnären och kompositören Tarek Atoui framträda tillsammans med sina elever från Konsthögskolan i Stockholm, på instrument som ingen tidigare skådat. Reportage av Mårten Arndtzén.

Hur gjorde den nu bortgångne författaren Sven Lindqvist när han skrev? Hör honom berätta om det i en intervju med Anneli Dufva.

OBS essä har denna vecka en serie om skiljetecken. Idag reflekterar författaren Jörgen Gassilewski över ett skiljetecken som egentligen inte ens är ett tecken, nämligen mellanrummet. Att mellanrummet är ett skiljetecken gör honom glad.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.30
    Kajsa & Malena - Han Säger
    Album: Diamanter
    Bolag: Parlophone Sweden
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista