Möhippan och svensexan – festlig eller förfärlig?

55 min
I veckans Stil ska vi sätta på oss partyhatten och titta närmare på en företeelse som vid denna tid på året är vanligare än annars – möhippan och svensexan.

Runt det här fenomenet har det under åren inte bara byggts upp förväntningar – eller förfäran. Det har också skapats en helt egen kultur – för att inte säga industri – kring den där ett ord som ”stil” kanske inte är det första man famlar efter för att beskriva det, snarare tvärtom.

För möhippor – och inte minst svensexor – har länge utmärkts av saker som förnedrande klädsel, förödmjukande uppdrag och intag av stora mängder alkohol. En bild som hamrats in med hjälp av ett oändligt antal filmkomedier där allt som kan gå snett på festen före bröllopet gör det, med råge.

Men riktigt så ser det inte längre ut, i verkligheten. I takt med att bröllopen har blivit allt mer diversifierade, och mer personligt utformade, har också möhipporna blivit det.

Istället för att partaja ända in i kaklet finns det numera många som istället väljer att träffas och uppleva saker tillsammans på ett betydligt lugnare vis – som att gå på spa, bli spådd eller bara äta middag ihop – eller lunch – och vara hemma för att lägga sig i tid, förhållandevis nykter, dessutom.

Men parallellt med det har också en annan typ av ”upplevelse-möhippa” utvecklats, inspirerad av USA där så kallade ”bachelorette parties” har blivit allt större affärer, i flera bemärkelser. En möhippa innebär där inte sällan en weekendresa, full med olika aktiviteter. Ett ofta kostsamt förehavande för deltagarna.

I veckans program pratar vi med Lotti Staedler Elmblad och Karin Kakan Sundberg, som tillsammans driver ett företag och en blogg som specialiserat sig på bröllop och möhippor. Vi pratar också med den franska konstnären Ingrid Berthon-Moine, som står bakom konstprojektet Marbles – en serie fotografier som föreställde testiklar, i marmor. Och så tar vi en titt på komedifilmer som handlar om möhippor.

Veckans gäst är Eva Knuts, etnolog vid Göteborgs universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Ellie Goulding, Diplo, Swae Lee - Close To Me
  Album: Close To Me
  Bolag: Universal Music
 • 10.35
  Britney Spears - (I've Just Begun) Having My Fun
  Album: Greatest Hits: My Prerogative
  Bolag: Jive
 • 10.40
  Divinyls - I Touch Myself
  Album: Divinyls
  Bolag: Virgin Records
 • 10.43
  Sack Und Blumm - Cassius Carrera
  Album: Kind Kind
  Bolag: Staubgold
 • 10.44
  Jamie Lee - Bachelorette Party
  Album: I Mean...
  Bolag: Aspecialthing Records