Om spioneriets gråsjaskiga vardag: Jens Möller, Göteborg

3:02 min
Utrikeskrönikan 17 april. Göteborg.

Göteborg, onsdag.

Jag är nyss hemkommen från ett Norge med ett visst mått av spionfeber. Igår dominerades norska medier av nyheten att norrmannen Frode Berg har dömts till 14 års fängelse för spioneri i Ryssland. Den 63-årige före detta gränsinspektören har erkänt koppling till norsk underrättelsetjänst, men han säger sig inte ha förstått att han ingick i ett spionuppdrag. Fast den ryska domstolen dömer alltså Frode Berg för spionage.

Rättegången i Moskva skedde mestadels bakom stängda dörrar, men av det som har kommit ut gör jag tolkningen att det här handlar om någon slags spioneriets gråsjaskiga vardag. Tre tusen euro i kontanter, några hemliga uppgifter, måhända om nya ryska atomubåtar, och så kanske inte världens smartaste spionaktör.

I Norge har det däremot utspelats spionscener av det mer glamorösa slaget. För 007 har varit på Norgebesök, alltså James Bond, den brittiska underrättelsetjänstens mest outslitlige agent, eller spion. Bond är still going strong 66 år efter att han för första gången dök upp i en av Ian Flemings böcker.

Frode Berg har inte satt foten på norsk jord sedan han greps i Moskva före jul 2017. Världens mest kände underrättelseagent var däremot i Frode Bergs hemland så sent som för ett par veckor sedan.

En del av den kommande, tjugofemte Bond-filmen har nämligen spelats in i norska Nittedal. Filmbolaget gjorde sitt bästa för att hemlighålla inspelningsplatsen, men det hela avslöjades, bland annat genom en ansökan hos norska Arbeidstilsynet om arbetstillstånd för en barnskådespelare i filmen. Dessutom verkade det misstänkt när en norsk hytte snabbt byggdes upp i ett område där det råder byggförbud. Återstår att se vad den där hytten får för roll i den kommande Bondfilmen.

Eftersom detta är public service kan jag tillägga att det i Norge även finns andra hemliga agenter. Jag har lite svårt för höjder och mådde lätt illa när jag såg Ethan Hawke, i Tom Cruises gestalt, vid norska Preikestolen. Där klängde han sig fast vid den tvärbranta klippväggen som störtar drygt 600 meter ner i Lysefjorden.

De hemliga agenterna på film verkar alltid klara sig bättre än den grå spionverklighetens Frode Berg. Han har nu valt att inte överklaga sin 14-åriga fängelsedom i Ryssland. I stället tänker han ansöka om att bli benådad, och hans ryske advokat sa igår att han räknar med att norska regeringen kommer göra allt för att få Frode Berg tillbaka till Norge.