Lundströms Bokradio special: Ingeborg Bachmann – litterär ikon

44 min
Ingeborg Bachmann skrev en av 1900-talets mest banbrytande romaner på tyska, "Malina", som kom ut 1971. Den var en del av hennes stora oavslutade projekt "Todesarten", "Sätt att dö".

Den österrikiska författaren Ingeborg Bachmann dog i Rom 1973, 47 år gammal i sviterna av en olycka och efterlämnade tusentals sidor manuskript.

Först de senaste åren har hennes verk i större omfattning kommit ut i svensk översättning. Förutom romanen "Malina" (som kommer i nytryck i höst) också hennes brevväxling med poeten Paul Celan, hennes poetikföreläsningar för studenterna i Frankfurt, "Utplåna fraserna", diktsamlingen "Vandra, tanke" och nu senast novellsamlingen "Simultan", som också den är den del av "Todesarten"-projektet.

Katarina Wikars har ställt samman det här programmet genom att finkamma radioarkivet på Bachmann-program. Hon träffar författaren Johanne Lykke Holm som förutom att upphörligen läsa "Malina" också har författat en motvillig biografi över Ingeborg. Vi kommer också att höra utdrag ur ett längre program av Yvonne Ihmels och Karsten Thurfjell där den tyske författaren Günter Grass intervjuas 2010.

Medverkar gör också Jenny Teleman som läst brevväxlingen mellan Ingeborg Bachmann och Paul Celan (1920-1970) där vi kommer att lära mer om svårigheten att kommunicera. I sitt sista tacktal talade Bachmann om skrivandet i termer av ”tvång, straff, besatthet.” Så ta ett djupt andetag och följ med, kanske blir du också en av dem som aldrig slutar att läsa "Malina".

Uppläsare: Eva Rexed och Anna Lyons.

Översättningar av Linda Östergaard.

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.05
    Daniel Lanois - Flametop Green
    Album: Belladonna
    Kompositör: Daniel Lanois
    Bolag: ANTI