När det vackra klappret av hovar övergår i... Ekots Cecilia Uddén, Kairo

3:47 min
Utrikeskrönikan torsdag 25 april

Här är Kairo torsdag.

Även om det är en turistfälla, så har jag svårt att motstå det vackra ljudet av klapprande hästhovar i städer. Vid Nilen i Luxor, vid pyramiderna i Kairo. Ljudet som representerar både romantik och vildsint frihet.

Men när klappret övergår i det där läskiga halkljudet, när hästen på grund av sin tunga turistbörda i vagnen liksom glider baklänges nerför backen intill sfinxen och kusken piskar. Då vänder det sig i magen på många turister, de kliver ur hästdroskan i protest och lovar sig själva att aldrig mer återvända till detta hemska land där man inte kan behandla djur med respekt.

Djurmisshandeln i Egypten har blivit ett problem för turistnäringen. Och det är inte bara hästarna vid pyramiderna, även dromedarerna på den stora turistattraktionen kamelmarknaden utanför Kairo, misshandlas och har fotograferats med blod rinnande ur munnen.

På ett djursjukhus i Kairo behandlas hästar som har stora köttiga sår och utstående revben. Och förtvivlade hundägare berättar om hur deras hundar avlidit när de råkat få i sig gift som myndigheterna placerar ut för att ta död på vilda hundar.

I en internationell onlinekampanj uppmanar nu djurrättsaktivister till bojkott av hästdroskorna vid pyramiderna. Men som alltid när det gäller djurens rättigheter i tredje världen uppstår frågor om människornas lidande, där man anklagar de som bryr sig om djur för att strunta i människorna, som om det inte fanns något samband mellan hur människor behandlar djur och hur de behandlar barn eller fattiga.

Men när västerländska organisationer börjar evakuera djur som far illa, tittar många av människorna på varandra och undrar: och vi då?

För mindre än två veckor sedan genomfördes en räddningsaktion i Gaza. 40 djur – lejon, apor, strutsar och påfåglar – evakuerades från Gazas lilla patetiska zoo - där djuren utsatts för bombräder, svält, och trångboddhet.

Många av dem hade kommit in i Gaza via smuggeltunnlar, jag minns när jag besökte detta zoo för flera år sedan så berättade de att efter lejoninköpet hade de inte råd med en zebra, utan anlitade en konstnär att måla ränder på en vit åsna. Men nu har organisationen Four Paws – fyra tassar – lyckats få tillstånd från israeliska myndigheter att föra ut dem ur Gaza och djuren är räddade.

Och zooägaren i Gaza verkade knappt skämmas när han skyllde på blockaden och sa att han inte haft råd att mata sina djur.

Samtidigt kunde jag inte låta bli att minnas ett av de allra första radioinslag jag någonsin gjorde för mer än 25 år sedan när jag rapporterade om hur en åsna blivit skottskadad under ett utegångsförbud i ett palestinskt flyktingläger på Västbanken.

På den tiden var palestinska flaggor förbjudna. Och ett par elaka ungar hade fäst palestinska flaggor på en åsna och släppt ut honom under utegångsförbudet. Israeliska soldater sköt på åsnan. Jag berättade om detta i radio och häpnade över den massiva reaktionen - lyssnare som på telefon, vykort och brev ville uttrycka sitt medlidande med åsnan och förbanna de elaka palestinska barnen.