EU-valsbevakningen under lupp, justitieministern om vårens mediefrågor, Dawit Isaaks chefredaktör har tröttnat på tyst diplomati

35 min
En månad till val, hur bra är den svenska EU-bevakningen. Morgan Johansson om digital upphovsrätt, JK:s medieoffensiv och förbud mot ljudupptagning i rättssalar. Aaron Berhane om sin vän Dawit Isaak.

En månad till val – vi sätter EU-bevakningen under lupp
Svensk EU-bevakning har generellt betraktats som ett sorgebarn och anklagats för att vara bristfällig.

Vi har den här veckan tittat närmare på den saken och frågar oss om bevakningen av det omstridda upphovsrättsdirektivet stuckit ut som något bra, eller om den snarare synliggjort generella brister i den svenska EU-journalistiken.

Reporter: Jonna Westin.


Morgan Johansson om vårens mediefrågor
Ny mediegrundlag, upphovsrätt på nätet och skärpta regler i rättssalar.

Just nu är ett antal frågor som på olika sätt berör vår yttrande- och informationsfrihet och mediers förutsättningar att göra journalistik aktuella.

Gemensam nämnare är att frågorna ligger på justitieminister Morgan Johansson bord.

Vi har träffat honom i veckan för en intervju.

Reporter: Therese Rosenvinge.


Aaron Berhane kritiserar UD:s arbete med Dawit Isaak
Tolv dagar efter terrorattentatet i New York den 11 september 2001, greps en svensk journalist på andra sidan jorden. Hans namn är Dawit Isaak och han sitter fortfarande, 18 år senare, fängslad utan vare sig åtal eller dom.

Dawit Isaak arbetade på sent 90-tal för den eritreanska tidningen Setit. En tidning som var banbrytande i sitt oberoende och som snabbt blev landets största tidning.

I veckan besökte Setits grundare och chefredaktör Aaron Berhane Sverige. Vi mötte honom för att fråga om hans kollega och vän, Dawit Isaak.

Reporter: Johan Cedersjö

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.29
  Jon Björk - Without Purpose
  Album: Frayed Skies
  Bolag: Epidemic Sound