Månadens diktare: Håkan Sandell

5:01 min
Dikt: "En myt är den inte, den förlorade guldåldern" Diktsamling: Musiken av aldrig och ingenting (2019) Uppläsning: Håkan Sandell

MUSIK Okänd upphovsperson: Bedroom kiss
EXEKUTÖR Josh Rouse, elektronik

Håkan Sandell är född i Malmö 1962. Han debuterade som poet medan han ännu gick på gymnasiet och ingick under 1980-talet i poetgruppen Malmöligan.

I början av nittiotalet sökte han sig bort från Sverige och var i slutet av decenniet en av grundarna av den retrogardistiska grupperingen av poeter och konstnärer i Oslo. Ett större urval av hans poesi utkom på tyska 2009 och på engelska 2016.

Hans poesi blandar ofta olika tidslager, och placerar nuet i brytning mot det förflutna och mångtusenåriga. Den starka traditionsanknytningen och delvisa uppbrottet från modernismen har gjort honom till en omstridd poet, där det kritiska mottagandet ofta stått uppdelat i två läger, av stort ros eller den fulla motsatsen. Hans senaste två diktsamlingar på svenska är "Ode till demiurgen" från 2013 och den i år utgivna diktsamlingen "Musiken av aldrig och ingenting. Elegier". 2018 mottog poeten Nils Ferlin-priset.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.01
  Josh Rouse - Bedroom Kiss
  Kompositör: Okänd
  Bolag: BEDROOM CLASSICS
 • 12.04
  Josh Rouse - Bedroom Kiss
  Album: La Gran Familia Española (Banda Sonora Original)
  Bolag: Grabaciones en el Mar