Hur mycket får det bullra i en stad?

40 min
I storstäder klagar grannar på oljud från barer och nattklubbar så att flera behövt stänga. Men hur påverkar buller människors hälsa och hur mycket ska man tåla som stadsbo?

Den bullriga staden

Vi gästas av stadsarkitekten Emina Kovacic som berättar om hur mycket buller och oväsen man måste stå ut med när man bor i en stadskärna. Professor i miljömedicin, Kerstin Persson Waye är också med oss, hon har forskat om hur människan mår av oljud framförallt vid sömn.

Heta valfrågor i Danmark

Sänkt pensionsålder för utslitna arbetare och priserna på cigaretter. Det är några av frågorna som stack ut i gårdagens slutdebatt inför folketingsvalet i Danmark. Vi pratar med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik, om valets heta frågor.

Öletiketter får inte vara för trivsamma

En ölsort från ett bryggeri i Kalmar får inte säljas på Systembolaget eftersom etiketten förmedlar en "drömsk sommarkänsla". Bilden som är målad av Jenny Nyström är inte tillräckligt måttfull och strider därför mot alkohollagen enligt bedömandet. Systembolagets presschef Lennart Agén besöker oss och reder ut reglerna för öletiketter.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Amanda Rydman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.41
  Sabina Wärme - Jag tror jag stannar kvar (Inofficiell VM-låt 2019) [feat. Moa Svan]
  Album: Jag tror jag stannar kvar (Inofficiell VM-låt 2019) [feat. Moa Svan]
  Bolag: ANNA/ANNA RECORDS
 • 15.42
  Julia Kedhammar, 250 kg kärlek - Starka stolta underbara
  Album: Starka stolta underbara
  Bolag: 250 kg kärlek
 • 15.42
  Lydia Schough - Enade
  Album: Enade
  Bolag: Studio Classon