Nya improvisationer: Den återupptäckte Börje Fredriksson och ny jazz från New York, Moskva och Umeå

Här finns inget ljud
Den banbrytande saxofonisten Börje Fredriksson uppmärksammas i en ny bok och i ett reportage av Anton Karis. Ny jazz med Avishai Cohen, Ilgudin trio och Birgit Lindberg i duett med Jonas Knutsson.

Börje Fredriksson satte stort avtryck på den svenska jazzen i mitten av 60-talet. Efter sin allt för tidiga död glömdes han bort, men uppmärksammades igen på 90-talet. Nu har musikforskaren och saxofonisten Stefan Wistrand skrivit en bok om honom. Anton Karis har mött honom och ett av Börje Fredrikssons stora fans; Jonas Kullhammar.

Basisten Avishai Cohen har gjort som han brukar och spelat in i Kållered med sin trio. Men den här gången har han testat ett för honom nytt grepp och bjudit in två blåsare i trions gemenskap; Anders Hagberg på flöjt och Björn Samuelsson på trombon.

I framkant på jazzscenen i Moskva står trion som består av Dmitry Ilgudin, som är pianist, Victor Shetak på kontrabas och Petr Ivshin trummor. Alla tre prisade och hett eftertraktade musiker.

Pianisten Birgit Lindberg omger sig av ett stort antal medmusiker på sin senaste skiva, men bara med en i taget. Hon spelar duetter med dem alla och vi bjuder på ett spår med henne och saxofonisten Jonas Knutsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.27
  Börje Fredriksson - En Berättelse
  Album: Intervall
  Kompositör: Börje Fredriksson
  Bolag: ODEON
 • 19.33
  Börje Fredriksson - Catrin
  Album: Intervall
 • 19.41
  Avishai Cohen - New York 90's
  Album: Arvoles
  Kompositör: Avishai Cohen
  Bolag: Razdaz
 • 19.45
  Ilugdin Trio - Prelude Number 4
  Album: Reflection
  Kompositör: Dimitrij Ilugdin
  Bolag: LOSEN RECORDS
 • 19.53
  Birgit Lindberg & Jonas Knutsson - Most Of All
  Album: Blame It On My Youth
  Kompositör: Birgit Lindberg