Personlighetstester och rekrytering: att förutse prestation

24 min
Förespråkarna hävdar att personlighetstester är det bästa sättet att avgöra vem som passar för ett jobb. Vilka möjligheter och problem finns det med det?

Personlighetstester används flitigt vid rekrytering, men har kommit i dåligt rykte eftersom många tester som används inte är speciellt vetenskapligt underbyggda. Men alla tester är inte oseriösa: det finns flera tester som baseras på psykologiforskning som kan visa siffror på att välgjorda personlighetstester har högre träffsäkerhet när det gäller att hitta rätt person, än traditionella metoder.

Det finns tydliga fördelar med att använda tester i rekryteringssituationer - som till exempel att saker som utseende, etnicitet och kön förlorar sin betydelse. Men testerna väcker också många frågor. Vilket värde har egentligen ett test som bygger på att testpersonerna skattar sin egen personlighet? Till vilken grad går det att mäta huruvida en arbetstagare kommer att fungera och blomstra på en arbetsplats? Och vad händer med alla de som bedöms ha en personlighet som utgör mer risk än möjlighet för arbetsgivaren?

Vår reporter Olivia Bons gör ett personlighetstest och blir utvärderad av testkonsulten som förklarar krig mot magkänslan. Hon träffar psykologen som säger att anställningsintervjuer är slöseri med tid, filosofen som vill återta respekten för omdömet, och ingenjören som liksom många andra arbetssökande har fått genomföra en rad olika tester.

Medverkande:

Sara Henryson Eidvall, psykolog som konstruerar och granskar personlighetstester
Philip Ström, Produktansvarig vid testföretaget Cubiks
Mika, ingenjör och fd arbetssökande
Jonna Bornemark, filosof och författare till boken "Det omätbaras renässans"

Producent: Fredrik Pålsson
Programledare: Fredrik Pålsson och Olivia Bons
Intervjuer: Olivia Bons
Ljudtekniker: Johan Chandorkar
I redaktionen ingår också Karin Bromander och Lisa Karinsdotter Pålsson.

Programmet görs av Umami Produktion.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.48
    Johan Chandorkar Fredrik Pålsson - Människans Mått Signatur
    Kompositör: Johan Chandorkar Fredrik Pålsson
  • 10.58
    Johan Chandorkar Fredrik Pålsson - Människans mått signatur
    Kompositör: Johan Chandorkar Fredrik Pålsson