Dialekternas revansch och debutanternas bostadsort

54 min

Sveriges dialekter har till stor del försvunnit - nu försöker kulturskapare bevara lokala språkvarianter. Dessutom: Var bor de litterära debutanterna?

Dialekterna runt om i landet har successivt marginaliserat och på vissa håll helt försvunnit. Men runt om i landet finns kulturutövare som kämpar för att bevara sina lokala dialekter. Vilken roll spelar dialekterna idag? Reportage av Joakim Silverdal.

Av de 239 skönlitterära författare som debuterade mellan 2016 och våren 2019, är hälften bosatta i Stockholmsområdet. Det visar en genomgång som Kulturnytt gjort. Men varför är huvudstaden så viktig? Och hur funkar det att som ung författare istället bosätta sig i en stuga i skogen? P1 Kulturs reporter Matilda Källén träffade författarna Isabelle Ståhl och Linnea Dunér, som båda debuterat under de senaste åren, för att ta reda på det.

Vad händer när man ständigt väver samman historik och skönlitteratur? Om man läser tillräckligt mycket litteratur med sådant innehåll, hur ska man då kunna urskilja fakta från fiktion. Dan Jönsson reflekterar i dagens essä över Jorge Baradits bok Diktaturen, och över Chiles många historiemutationer.

Programledare: Felicia Frithiof
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet