Arthur Jafas svarta kraftfält och Bob Dylans många masker

45 min
Den amerikanska konstnären Artur Jafa är aktuell med utställning på Moderna i Stockholm - begreppet "blackness" står i centrum. Och Bob Dylan spelade på Globen igår - hur var det?

Den amerikanska konstnären Arthur Jafa har seglat upp som en av konstscenens hetaste namn. Tidigare känd som filmare, med bland annat musikvideor till Solange, Beyoncé och Jay-Z och samarbeten med Spike Lee i bagaget, har han nu etablerat sig som konstnär. Jafas konst rör sig ofta kring begreppet "blackness" och den afrikansk-amerikanska identiteten. På lördag öppnar utställningen En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden på Moderna museet i Stockholm. P1 Kulturs reporter Cecilia Blomberg har träffat honom.

Bob Dylan är i Sverige. I helgen spelar han i Göteborg och Karlstad, igår spelade han i Stockholm. P1 Kulturs Joakim Silverdal var där. Hur var det?

Och Bob Dylan är en av flera artister som på senare år visat nytt intresse för den amerikanska låtskatt som brukar benämnas The Great American Songbook. Begreppet är vedertaget och har blivit en slags amerikansk kanon, men någon riktig definition vad den där sångboken innehåller finns inte. P1 Kulturs Mikael Timm försöker att reda ut begreppen.

Denna vecka har OBS ägnat sig åt brevskrivarna. Och sist men inte minst: Vad är det som alla i författaren Sylvia Plaths hängivna fanskara identifierar sig med? Det funderar Linda Skugge på medan hon läser Plaths sista brev.

Programledare: Felicia Frithiof
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.32
  Bob Dylan - Things Have Changed
  Album: Dylan (22 track Digital Only Version + Digital Booklet)
  Bolag: Columbia/Legacy
 • 18.33
  Bob Dylan - It Ain't Me, Babe (Album Version)
  Album: Essential Bob Dylan 3.0
  Bolag: Columbia/Legacy