Fotboll på film och storm kring Judiska museet i Berlin

45 min
Samtal om dokumentärfilmen "Diego Maradona" och fotboll på film, reportage om arkitekten Renzo Piano – och varför stormar det kring Judiska museet i Berlin?

Vad har ett judiskt museum för uppdrag och ansvar? Kan det lyfta palestinska erfarenheter och liv i Jerusalem? Och om det museet ligger i Tyskland – är ansvaret ett annat? De frågorna har blivit centrala i striden som blossat upp kring det världsberömda Judiska museet i Berlin, en konflikt som kulminerat i att museichefen och judaistikprofessorn Peter Schäfer nu avgått.

Sveriges Radios Tysklandsutsända, Maria Persson Löfgren, är med oss för ett samtal om hur konflikten om ett museums verksamhet kunnat bli så infekterad.

Den italienske arkitekten Renzo Piano är en ständigt aktuell 80-åring – under året färdigställs flera byggnader ritade av honom. Vi får åter höra Mikael Timms porträtt av mannen som ligger bakom flera kända museer världen över, däribland Centre Pompidou i Paris.

I morgon fredag har Asif Kapadias nya dokumentärfilm "Diego Maradona" biopremiär. Kritiksamtal med kulturredaktionens Mattias Berg om filmen om den argentinska fotbollsstjärnan, och om fotboll på film i VM-tider.

I dagens OBS har det blivit dags för den fjärde och sista essän i serien om Döden i livet. Idéhistorikern Michael Azar reflekterar över det postuma livspusslet. Vad händer när våra fiender får skriva vår historia utan att vi kan svara?

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet