Traditionell medicin kontroversiell även i Kina

20 min

Vad är det egentligen är för skillnad mellan traditionell kinesisk medicin och det som ibland kallas för modern västerländsk, och hur ser man i Kina ser på den här krocken mellan två olika medicinska traditioner? Det handlar dagens Vetandets värld om. Programmet sändes första gången 24 maj 2012.

Kina är ett land där det idag satsas stort på just vetenskap och forskning. Inom nya forskningsområden som DNA-teknik ligger kinesiska laboratorier långt framme, men även traditionell kinesisk medicin får stort politiskt och ekonomiskt stöd.

Förra året tog traditionella medicinska institutioner emot motsvarande över 6 miljarder kronor från staten.

Den traditionella kinesiska medicinen sägs vara en flertusenårig lära med en egen medicinsk filosofi som än idag bemöts med stor respekt, trots brist på vetenskapliga bevis. Men inte heller i Kina saknas kritiker mot en bransch som omsätter allt mer pengar i takt med att befolkningen får allt högre levnadsstandard.

Anhängarna till traditionell kinesisk medicin talar både om välgörande kurer - inte minst förebyggande kurer - och ett lovande forskningsområde, samtidigt som skeptikerna kritiserar en dåligt reglerad bransch och ifrågasätter till och med om det över huvud taget finns någon traditionell medicin att tala om i Kina idag.

Hanna Sahlberg har besökt Xing Jing, journalist, och Dong Dexin, kirurg, ett par i Peking som är så osams om traditionell kinesisk medicin att de förbjudit samtalsämnet hemma.

Hon träffar även Liu Baoyan, som är vice ordförande i Kinesiska akademin för kinesisk medicin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista