Vägen till Versaillesfreden

44 min

Versaillesfreden var fredsavtalet mellan Tyskland och segrarmakterna efter första världskriget. Ett avtal som kom att få katastrofala följder, inte minst på grund av nazisternas hat mot avtalet.

När vapenstilleståndet efter första världskriget proklamerades kl 11.00 den 11/11 1918 var planerna för hur freden skulle organiseras redan i full gång. USA:s president Woodrow Wilson hade presenterat sina 14 punkter som var byggda på försoning och möjlighet till återuppbyggnad av Europa. Men framförallt Frankrike och Georges Clemencau ville något annat: Tyskland skulle tvingas erkänna sig som ensamma ansvariga för kriget och de skulle betala ett skadestånd som skulle omöjliggöra att landet åter kunde komma att hota Frankrike.

I programmet får ni träffa professor Klas-Göran Karlsson som skrivit boken Det moderna trettioåriga kriget, om mellankrigstiden och hur de två världskrigen hänger ihop. Lina Sturfelt är lektor i Mänskliga rättigheter och talar om hur Versaillesfreden beskrevs i svenska medier.

Hur såg vägen mot Versaillesfreden ut? Var försvann Wilsons fjorton punkter och när blev den oförsonliga, hårda freden ett faktum?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista