”Icke-våldsprincipen” (R)

45 min

Vad innebär icke-våld? Dagens Människor och tro handlar om icke-våldsprincipen och vi hör röster från olika aktivister både från Sverige, Kongo och Frankrike.

Går det att ha en värld som inte är baserad på våld? Är icke-våld överhuvudtaget ett rimligt ställningstagande och en metod som verkligen fungerar?

Icke våldsprincipen har en gammal och lång tradition. Ahimsa som är sanskrit betyder "icke-våld" eller "att inte skada" och det är en moralisk princip inom hinduism, buddhism och jainism från 600-talet f: kr. I vår tid är förgrundsgestalterna för denna princip Gandhi, men även Jesus och Martin Luther King anses vara viktiga personer inom icke-våldsprincipen.

I programmet medverkar Annika Spalde som är diakon inom Svenska kyrkan men också freds-, klimat- och djurrättsaktivist.

Fatemeh Khavari är talesperson för Ung i Sverige, rörelsen som kämpar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan och 2018 fick Fatemeh Khavari Martin Luther King priset för sin kamp och gav ut boken "Jag stannar till slutet".

Den unga aktivisten Jean De Dieu Kilima är en övertygad om att icke-våld är vägen att gå i Kongo, trots dess våldsamma historia och samtid. Hör hur han upplevde att deras metoder kunde deskalera hela situationen när de står upp mot tungt beväpnad polis.

Från Frankrike hör vi om den nya folkrörelsen, som kallas för de gula västarna, vuxit fram under de senaste månaderna. Vi har kunnat se bilder från våldsamma upplopp i Paris flera lördagar i rad, när gula västar har demonstrerat. Men protesterna har också innehållit många fredliga aktioner. Till exempel utdelning av karameller i trafikrondeller.

 Reportrar i veckans Människor och tro är: Jonas Knutell, Palmira Koukkari Mbenga och Edgar Mannheimer.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.05
    JR Flame - Keep Dreamin'
    Album: Control - EP
    Bolag: In The Clouds