Marvel letar tecknartalanger i Sverige och Ponténs osvikliga känsla för det nya

45 min
Chefredaktören på Marvel Comics om varför han letar nya serietecknare i Sverige, Lukas Moodysson om tv-serien "Gösta" som har premiär idag och en fotoutställning om svenskars blick på utlandet.

Nu söker serietidningsjätten Marvel Comics efter nya talangfulla serietecknare i Sverige. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har träffat chefredaktören CB Cebulski på populärkultureventet Nordsken i Skellefteå för att ta reda på vad han letar efter.

Modeikonen Gunilla Pontén har gått bort. Under mer än 50 år skapade hon kläder som inte liknade några andra. Hur kände hon igen när någonting var nytt? Hör en intervju med Gunilla Pontén om just detta.

På Etnografiska museet i Stockholm pågår under sommaren fotoutställningen "A way away". 36 svenska fotografer har dokumenterat vad de mött på resor runt om i världen under åren 1862-2018. Vad får besökaren på Etnografiska själv syn på? P1 Kulturs Mattias Berg har varit där.

Idag är det premiär för Lukas Moodysson tv-serie "Gösta" på streamingtjänsten HBO Nordic. Den handlar om en psykolog som jobbar på barn- och ungdomspsykiatrin i en liten småländsk stad. "Gösta" är Lukas Moodyssons första egna tv-serie och också något av en återkomst. Björn Jansson har träffat Lukas Moodysson.

Denna vecka kretsar OBS-essäerna i P1 Kultur kring dödens plats i livet.
Först ut är författaren Helena Granström som funderar över Etty Hillesums innerliga kärlek: en kärlek bortom ha-begäret.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.58
    Tindersticks - Introduction
    Album: The Hungry Saw
    Bolag: Beggars Banquet