Festivalscenen i förändring och den svåra speluppföljaren

45 min
I år är det 50 år sedan Woodstock ägde rum. Hur mår den svenska festivalscenen i dag? Vi tar också tempen på "Pokémon Go"-uppföljaren.

Lollapalooza, Roskilde, Glastonbury. Festivalsommaren har inletts, och i år är det 50 år sedan alla festivalers förlaga – Woodstock – inträffade.

Sedan dess har en del lera hunnit flyta under tälten, och svensk festivalkultur har utvecklats. Men vart är festivalkulturen på väg i dag? P1 Kulturs reporter Felicia Frithiof har besökt konst- och festivalkollektivet PLX i Malmö, och pratat med etnologen Jonas Bjälesjö som studerat betydelsen av den småländska festival som länge var synonym med svensk festivalsommar: Hultsfred.

För drygt en vecka sedan kom mobilspelet "Harry Potter - Wizards Unite" ut. Spelet är gjort av Ninatic som för tre år sedan släppte det omåttligt populära "Pokémon Go".

Trots den tidigare hajpen var det enbart 400 000 personer som laddade ned "Wizards Unite" under de första 24 timmarna, något som kan jämföras med miljontals nedladdningar av "Pokémon Go". Reporter Cecilia Ekman frågar sig varför.

"Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening." Så lät juryns motivering när poeten Matilda Södergran och hennes diktsamling "Överlevorna" vann Sveriges Radios lyrikpris.

P1 Kulturs Hanna Jedvik har träffat henne för att prata om kvarlevor, naturen – och att skriva med kroppen istället för huvudet.

Döden i livet är temat på veckans OBS-essäer. I dag är det författaren och kritikern Niklas Qvarnström som ska med ned i underjorden. Till sin guide har han en flera tusen år gammal bok, "De dödas bok" – fornegyptiernas guide till livet efter detta som också är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.36
    Martin Hederos - Slottsskogen
    Album: Slottsskogen
    Bolag: Playground Music