Tredje gången gillt för Stranger Things och vacker djurisk konst

45 min
Förhandstitt på tredje säsongen av Stranger Things, recension av Bildmuseets utställning Animaliskt, reportage om rivningen av Barsebäcks kärnkraftverk. Vad är ett industriarv värt att bevara?

I morgon torsdag har säsong 3 av TV-serien "Stranger Things" premiär på Netflix. Mike, Eleven, Will, Lucas, Max och Dustin fortsätter kampen mot monstren från den parallella världen Upp och ner. Men vad är nu nytt i den lilla staden Hawkins? Hur mycket 80-tal och hur mycket skräck blir det? Anna Tullberg har förhandstittat på hela säsongen.

Bildmuseets stora sommarutställning i Umeå, "Animaliskt - konst över arter och existenser", är ännu ett exempel på att naturen är på väg tillbaka i samtidskonsten. Det är en internationell och generationsöverskridande grupputställning om vårt förhållande till djuren och det djuriska, som kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén har sett.

Människor ska trivas - Barsebäck ska rivas - så lät den en gång i tiden - och sent om sider besannas nu demonstranternas förhoppningar - nästa år påbörjas rivningen av Barsebäcks kärnkraft i Skåne. Frågan kärnkraftens vara eller inte vara handlar inte bara om energi, miljö och slutförvaring utan också om hur slutförvarar den epok och dom berättelser som är atomåldern. Vilka minnen ruvar kärnkraftverken på och vad symboliserar dom? Kärnkraftverket i Barsebäck var under ett halvt sekel föremål för hetsiga politiska diskussioner, och blev till en symbol för kärnkraftsfrågan. Kärnkraftverket står nu inför rivning – målet är att byggnaden ska vara helt borta till 2030 - och det är rent juridiskt svårt att bevara byggnaderna. Men när byggnaden rivs, vad händer då med berättelsen om det svenska industriarvet? Reportage av Morris Wikström.

I OBS-essän håller författaren Aase Berg ett försvarstal för att få vara förbannad och gå vidare. Det är dags att bryta med dåliga relationer, med de döda och med Gud. Den tredje delen i miniserien Döden i livet.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg