Björn Frantzén

Kommande avsnitt

Kock, krögare, 42 år. Född i Solna, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

Driver Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Michelinguiden, Frantzén. Den har också utsetts till en av världens bästa av The World´s 50 Best Restaurants och fått utmärkelsen Årets Restaurang.

Driver även vinbar, cocktailbar, gastropub och flera andra restauranger, varav två finns i Hongkong.

Startade restaurang Frantzén/Lindeberg tillsammans med en kollega. Kampen för en tredje Michelinstjärna ledde till att kompanjonerna gick skilda vägar vilket skildras i dokumentärfilmen Hunger.

Gett ut flera böcker om mat.


En dag när jag var 11 år fick jag smaka grillad lövbiff, krispiga pommes frites, hemslagen bea, och en tomat- och rödlöksallad med perfekt balans mellan olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar. Det var det godaste jag någonsin ätit. Då bestämde jag mig. Jag ska bli kock, lära mig att laga det här och så kan jag äta det varje dag.


Producent: Håkan Lahger

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista