Äkta svensk kinamat

Här finns inget ljud

Yusie Rundkvist Chou är uppvuxen i en kinesisk familj som drev restauranger runt om i Sverige. Här berättar hon historien om våra kinakrogar. Hur de kom hit, blev kvar och förvandlades till någonting väldigt svenskt.

Den mathistoriska resan börjar i Stockholm 1944, när tre kinesiska jonglörer värvas till nöjespalatset Berns. Istället för att uppträda börjar de laga mat – kinamat. I slutet på fyrtiotalet kommer Liu Wanchun, en kinesisk sjöman som blivit akterseglad i Göteborg. Han tar över som köksmästare men bestämmer sig snart för att starta eget. Strax gör också den halvsvenske godsägarsonen Erland Yang från Sichuan entré i köket. Han har flytt undan revolutionen i Kina. På Plats i Stockholm revolutionerar han den svenska krogkulturen med konceptet Tre små rätter – en genial försvenskning av det kinesiska sättet att äta många små rätter. Idag är den klassiska svenska kinakrogen på nedgång. Framtiden är osäker, men i  ovissheten finns också en oanad möjlighet att börja servera äkta kinesisk kinamat.

Äkta svensk kinamat är också historien om att växa upp bland rissäckar och osande frityrolja. En nybyggarhistoria berättad från köksgolven på våra älskade och hatade svenska kinarestauranger.

Producent: Tommie Jönsson

Medverkande i programmet:
Yusie Rundkvist Chou
Stanley Wong
Erland Yang
Mike Zhan

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista